JollyWoman

10 stvari koje treba da znate o keramičkim fasetama, doktor Vladan Keković

Nega Saveti
20.11.2019.

Ako ste ikad razmišljali o keramičkim fasetama, nadoknadama koje se trajno cementiraju na prednjim površinama zuba kako bi promenili oblik, veličinu i boju zuba, i dali Vam blistav holivudski osmeh, ovaj tekst je napisan za Vas. Sledećih 10 stvari trebate znati pre nego se upustite u proceduru izrade keramičkih faseta.

1.Izbor stomatologa.

 Izrada keramičkih faseta je estetska procedura, ali ona podrazumeva niz veoma zahtevnih i preciznih koraka kako bi se postigla visoka estetika. Visoku estetiku u slučaju keramičkih faseta čini saradnja Vašeg stomatologa i zubne tehnike koja izrađuje keramiku, kao i jasna komunikacija doktora i pacijenta. Poslednjih godina moguće je izraditi keramičke fasete i krunice i u ordinaciji pomoću CAD/CAM tehnologije ali pokazalo se da je i dalje umetnički dodir izuzetno dobrog tehničara nenadmašan u postizanju prirodnosti keramike. Zatim, precizna preparacija do nivoa dela milimetra uz upotrebu dentalnih lupa, kao i protokol otiskivanja, izrade i dizajna privremenih krunica, i na kraju komunikacija sa pacijentom o željenom ishodu dovode do adekvatne finalizacije novog osmeha i zadovoljstva pacijenta.

osmeh sa keramičkim fasetama

2.Svaki osmeh je unikatan.

Pacijenti često dolaze sa idejom o osmehu koji žele, i moderna stomatologija putem privremenih krunica omogućava da svaki pacijent ,,proba“ svoj novi osmeh pre dobijanja definitivnih, keramičkih, faseta ili krunica. Često inicijalno željeni osmeh nije idealan za pacijenta, i onda se pristupa redizajniranju privremenih krunica čime se čak u roku od pola sata može dobiti idealan oblik zuba koji odgovara licu i karakteru pacijenta. Zapravo, većina moderne stomatologije se vrti oko individualizacije osmeha tj. oko dizajna. Tek nakon postignutog adekvatnog dizajna, i dobijanja ,,zelenog svetla“ u vezi izgleda zuba od strane pacijenta, rad se šalje na definitivnu izradu.

3.Budite spremni na temeljne analize. 

Iako je stomatologija postala brza i efikasna, brzina se ne odnosi na deo planiranja osmeha. Potrebno je u protokolu planiranja obaviti razgovor sa pacijentom, evaluaciju generalnog stanja i zdravlja usta, desni i zuba. Zatim potrebno je analizirati lice pacijenta, napraviti fotografije pomoću kojih zubotehnička laboratorija upoznaje pacijenta, evaluirati osmeh prilikom blagog osmeha kao i punog, iskrenog, smeha. Tek tad, na osnovu ovih informacija, može se pristupiti određivanju veličine, oblika i boje budućih zuba.

4. Fasete i krunice ne štite zube. 

Zapravo, adekvatno urađene krunice i fasete niti odmažu niti pomažu zubima. One su tu kako bi unapredile Vaš osmeh i dale Vam samopouzdanje za pun i iskren osmeh u svakom trenutku. Dakle, važno je znati da adekvatna higijena štiti zube, a stavljanje zuba pod fasete i krunice se čini isključivo zbog funkcionalne ili estetske potrebe. Takođe, nije potrebno uraditi sve zube, već ukoliko ste nezadovoljni sa određenim brojem zuba, moguće je uraditi keramički rad samo na njima. 

5. Fasete smanjuju brušenje. 

Jedna od mnogih prednost keramičkih faseta jeste što, za razliku od krunica, za njih je neophodno brusiti samo prednju stranu zuba, i to minimalno. Moderne tehnike cementiranja zahtevaju da brušenje ne ide dalje od gleđi zuba, tako da taj detalj dočarava koliko je brušenje minimalno za keramičke fasete u poređenju sa brušenjem za krunice.

ordinacija

6. Izbegnite marketinške trikove. 

Često se u svetu socijalnih mreža pojavljuju reklame koje su u prvi mah privlačne pacijentima, zbog, uzmimo primer, odsustva ikakvog brušenja, kao što je slučaj kod tzv. non-prep venira. Istina je da su non prep veniri sjajan koncept (i trebaju se raditi) ali njihova upotreba je opravdana samo u određenom broju slučajeva. Zbog velike potražnje non-prep venira od strane tržišta mnogi pacijenti su dobili predimenzionirane fasete koje povlače sa sobom dodatne komplikacije. Velikom broju pacijenata je apsolutno neophodan tzv. ,,prep” zuba kako bi se stvorilo mesto za buduću fasetu i kako bi sem postigao idealan oblik zuba. Potrebno je naglasiti da je razgovor sa Vašim stomatologom važan, i da time trebate dobiti objašnjenja i racionale za svaki korak terapije kojem se podvrgavate.

7. Faseta postaje deo Vašeg zuba. 

Tehnike bondinga tj. cementiranja koja se rade stvaraju na mikroskopskom nivou ,,mostove” između keramičke nadoknade i Vašeg zuba, čime praktično oni postaju jedna celina. Nakon adekvatno urađenih keramičkih faseta nećete imati nikakav osećaj stranog tela u ustima.

8. Keramičke fasete traju godinama. 

Keramički materijali u stomatologiji su materijali koji nisu skloni menjanju (kao npr. kompozitni materijali), i adekvatnim održavanjem moguće je imati ih i preko 15 godina, što nas dovodi do sledeće tačke, higijene.

9. Potrebna je disciplina u oralnoj higijeni. 

Keramičke fasete zapravo ne menjaju potrebu za pranjem zuba i upotrebom konca, ona ostaje ista kao i za Vaše zube, ali budući da su zubi idealno restaurirani, nepridržavanjem pravila oralne higijene rezultat će izgubiti na trajanju.

10. Imate nesigurnost u vezi sa osmehom? Suočite se sa njom. 

Naravno da je u redu imati imperfekcije zuba, ali ukoliko osećate da želite unaprediti Vaš osmeh, moderna stomatologija je tu, prisutna je, i proizvodi savršene osmehe svakodnevno. Procedura izrade keramičkih faseta se izvodi pod lokalnom anestezijom, i bezbolna je. Pomoću privremenih krunica iz ordinacije ćete izaći sa novim, prema Vama dizajniranim i lepim zubima, neometano se vratiti svakodnevnim obavezama, i nakon nekoliko dana ćete dobiti idealan keramički rad i blistav osmeh.

keramičkim fasetama doktor vladan keković
Tekst napisao, stručni saradnik, doktor Vladan Keković
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!