TELO     29.10.2019.

15 saveta za zdrave nokte

Diplomirani kozmetolog Ivona Milanović dala je savete za zdrave i lepe nokte.

Postoji deo tela koji pri našim dnevnim rutinama za lepotu često zanemarujemo. Reč je o našim noktima. Neuredni i rascvetali nokti mogu u trenu uništiti dojam stajlinga koji ste odabrali. A ne treba smetnuti s uma kako su nokti jako osetljivi, pa su poput naše kose, prvi koji nam pokazuju kako je balans u našem organizmu narušen. Kako bi vaši nokti uvek bili zdravi, snažni i lepi, donosimo vam ovih 15 korisnih saveta.

zdrave nokte

1. Više cenite zdravlje nego dužinu                                                                                                                              

Dugi nokti mogu biti lepi i seksi. No, ako ste imali problema s pucanjem ili cvetanjem, bolje je držati ih kratkima. Barem za početak. Kraći zaobljeni nokti izgledaju mnogo lepše i urednije od dugih i ispucalih, a i lakše ih je održavati dok sakupljaju snagu za rast.

2.  Ne sect kutikulu (zanoktice)

Neko vreme postojao je trend rezanja kutikule (zanoktica). Taj trend se i danas može naći, čak i u nekim profesionalnim kozmetičkim salonima koji nude manikir i pedikir. Nikada, apsolutno nikada nemojte raditi ili dozvoliti tako nešto. Rezanje kutikule otvara zaštitni sloj nokta i ostavlja otvoren put raznoraznim bakterijama. Ako smatrate da je vaša kutikula previše narasla i ne izgleda lepo, jednostavno je nežno potisnite prema korenu nokta, odmah nakon tuširanja. Vaši nokti će vam biti zahvalni.   

zdrave nokte

3. Uvek neka Vam turpija bude pri ruci

Turpija je mala i lagana, pa nije problem ubaciti je u torbu ili ranac kako bismo je imali sa sobom u slučaju da nam zatreba. Nokti su neprestano izloženi trošenju, pa nije čudno da često pucaju, a kad se tako nešto dogodi dobro je imati je pri ruci, kako bismo odmah zagladili eventualne oštre rubove i sprečili daljnje pucanje.       

  4.Temeljno čistite svoje ruke

Dobro je poznato kako je čistoća temelj zdravlja, a isto vredi i za vaše nokte. Pazite da odstranite svaki trag laka za nokte, i pritom preporučujemo da koristite odstranjivač laka za nokte bez acetona. Zatim, važno je da vaše nokte i okolnu kožu temeljno očistite od prljavštine koja se na njima može nakupiti. Jedna odlična metoda je staviti malo sapuna na neku od starih  četkica za zube i njome nežno očetkati nokte. Ne samo da ćete time odstraniti prljavštinu, već ćete odstraniti i odumrle stanice kože. 

 5.Držite svoje nokte suvima

Vlaga pogoduje razvoju bakterija i gljivica, a dugotrajan kontakt s vodom može uzrokovati tzv. cvetanje noktiju. Zato dobro osušite svoje nokte nakon svakog pranja ruku ili suđa.

zdrave nokte

6.Uvek budite nežni

Vaši nokti su zaista delikatni, zato uvek budite nežni kada ih negujete. Grubost vas može izložiti riziku od infekcije, a to zaista nije ugodno. Izbegavajte korištenje bilo kakvih metalnih alata prilikom nege noktiju, a ako ih koristite, budite veoma oprezni.

7.Pre lakiranja uvek koristite bazni sloj

Bazni sloj ne samo da štiti vaše nokte od dodatnog oštećivanja, već i pomaže da boja laka koji ste odabrali izgleda zasićenija i neprozirna, već nakon prvog sloja. Bazni sloj sprečava promenu boje koja se javlja nakon lakiranja jako pigmentovanim bojama. 

8.Zaštitite svoje ruke

Kada god čistite sa snažnim hemikalijama, bilo da perete suđe ili kupatilo, koristite gumene, lateks ili plastične rukavice. Isto važi za svaki posao koji uključuje dugotrajno kvašenje ruku ili rad sa zemljom i prljavštinom.   

 9.Vaši nokti zaslužuju pauzu

Ako ste i vi jedna od onih osoba koja obožava jake ili tamne boje, pustite vaše nokte da se odmore nakon skidanja jedne boje i pre nanošenja druge. Prelazak s jedne na drugu jaku boju bez pauze može jako isušiti vaše nokte, požutiti ih, pa čak i oslabiti njihovu strukturu.   

zdrave nokte

10.Hidratacija


Vaše lice mažete hidratantnim kremama. Vaši nokti ne zaslužuju ništa manje. Isprobajte mešavinu bademovog i avokadovog ulja koji će hidrirati vaše nokte i kožu oko njih dok spavate. Potražite bilo koju hidratantnu kremu za ruke i nokte i vaši nokti će vam biti zahvalni. 

11.Redovno ih skraćujte

Kao i za vašu kosu, redovno skraćivanje važno je za zdravlje vaših noktiju. Probajte ih skraćivati svakih 10 dana, pa vidite kako reaguju. Ako je potrebno, skratite ih češće ili ređe, koristeći makaze za nokte ili grickalicu. Najbolja tehnika je ravno odrezati vrh nokta, a zatim lagano zaobliti krajeve.   

12.Razmislite o svojoj prehrani

Nokti su izgrađeni od proteina keratina, pa je njihovo zdravlje moguće poboljšati regulisanjem prehrane. Dodavanjem vitamina i suplemenata poput biotina, vitamina E i ribljeg ulja, te hrane bogate proteinima poput graška, ribe i orašastih plodova u vašu prehranu mogu značajno poboljšati i održati zdravlje vaših noktiju.     

13.Dezinfikujte vaše alate za oblikovanje i njegu noktiju

Mnogi od nas zanemaruju ovaj korak, što može dovesti do neugodnih infekcija. Jednako kao što je potrebno prati četkice i četkice za nanošenje šminke, potrebno je dezinfikovati i alat za negu noktiju. Metalni alat operite u vodi sa sapunicom, a nakon toga i vaticom običnim alkoholom. Jednokratni alat redovno menjajte.     

14.Čitajte deklaracije

Svi lakovi za nokte nisu isti, zato pažljivo pročitajte deklaracije na njima. Izbegavajte lakove koji sadrže toksične hemikalije poput dibutyl phthalatea, formaldehida ili toluena, jer one mogu doprineti slabosti noktiju.     

15.Nanesite završni sloj

Proziran završni sloj zapečaćuje boju i dodaje sjaj vašim noktima. Kako biste izbegli ljuštenje laka, dodajte novi završni sloj otprilike svaka tri dana.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ