ISHRANA     28.10.2017.

5 jesenjih obroka za vašu bebu

Stiglo nam je novo godišnje doba i ono sa sobom donosi određene namirnice koje sazrevaju u ovom periodu. Iako u proleće najveći broj biljaka i drugih namirnica su sveže i tada ih najčešće konzumiramo ne treba zaboraviti one jesenje i njihovu vrednost. Od jesenjih namirnica napravili smo razne kombinacije za naše mališane i to one najmlađe koji mogu uživati u ovoj hrani. U sledećim redovima vidite šta smo to zakuvali.

 

  • Kaša od bundeve ili muskatne tikve

Bundeva ili tikva je izvanredan izvor vitamina kao što su provitamin A i vitamin B a bogata je gvožđem, kalijumom, kalcijumom , fosforom. Nju bi trebalo da konzumiraju i bebe i mame , posebno porodilje zbog velike nutritivne vrenosti i prisustva  važnih vitamina i minerala. Za konzumiranje se koristi narandžasto meso bundeve a i semenke koje imaju mnogo veću nutritivnu vrednost od mesa. Semenke se konzumiraju pečene.

Bundevu možete peći ili kuvati. Kada se ispeče , bundevina tekstura je kao pire tako ne morate meljete već je ugnječite sa kuvanim krompirom ili kuvanom šaragarepom. Za slatku kašu skuvajte jabuke pa dodajte bundevi. Ovo je jedna jednostvna ali vrlo zdarava kaša za vašu bebu. Ova kaša može biti među prvima koje dajete bebi, možete davati bebi već od 4. meseca. Druga varijanta postoji sa muskatnom tikvom koja je još bogatija vitaminima i mineralima. Sadrži biljna vlakna koja regulišu bebinu probavu i pražnjenje creva i možete je davati posle 5. meseca.

 

  1. Pire od blitve

Blitva spada u zeleno povrće koje iako nema veliku energetsku vrednost bogata je mineralima , dijetetskim vlaknima i drugim vitaminima. Treba napomenuti da je izuzetno bogata gvožđem, zatim folnom kiselinom, magnezijumom, kalijumom. Zato ovakvo povrće ne valja prekuvati ili dugo kuvati jer se onda ovi sastojci izgube. Najbolje je kuvati neko vreme kako bi se zdravi sastojci sačuvali.

Za pire od blitve uzmite 100 gr listova blitve, lepo isperite i očistite od žilica. Zatim skuvajte jedan srednji  posoljeni krompir i ispasirajte ga. Zeleniš treba blanširati, kuvati 2-3 minuta a zatim takođe ispasirati. ITokom kuvanja neka vam posuda bude na pola poklopljena kako bi štetna jedninjenja blitve isparila. Pripremite pirinčanu kašu sa majčinim ili adaptiranim mlekom pa sve sjedinite da dobijete kašu Ovaj pire možete dati od 7. meseca starosti.

 

  1. Kesten

Jedna od prvih asocijacija na jesen jeste pečeni kesten.Bogat ugljenim hidratima i proteinima a vrlo malo mastima. Ova biljka sadrži dosta vode a malo masti što je svrstava u skoro bezmasne namirnice. Sadrži folnu kiselinu , zatim vitamin C srazmerno količini vitamina C u limunu. Još jedna zanimljiva stvar je da ne sadrži gluten. Možda će vas zapanjiti ovae činjenice ali je tako. Ima brašnjavu teksturu kada se ispeče pa je lak za pripremu kašica za bebe. Slatakstog je ukusa i sigurno će se svideti vašoj bebi. Dakle, ovo malo blago spremajte bebi na sledeći način: pecite kesten na 200 nekih 25-30 minuta tako što ćete ga malo zaseći po sredini. Kada bude skoro crn izvadite gai ohladite. Ispasirajte ga sa zgnječenom bananom ili kuvanom jabukom. Kesten dajte bebi posle prve navršene  godine pošto spada u orašaste plodove.

 

  • Kruške

Pored jabuke, šargarepe, banane kruške se ranije uvode u ishrani beba. One sadrže dosta voćnih šećera, antioksidanse ali i vitamine A, C. Sadrži biljna vlakna koja potpomažu varenje kod beba i  sprečavaju stvaranje zatvora. Krušku možete davati od 5. meseca, dakle ona se pozicionira među prvom čvrstom hranom koju uvodite bebi.

Za pripremu kaše skuvajte krušku ili ispecite , ispasirajte pa dodajte žitarice koje su propisane za ovaj uzrast.

Izvor fotografije Yumama

 

  1. Dunje

Mirisne lepe dunje uvrstite u bebin jelovnik. Nikako ne  propustite njihovu sezonu jer ova voćkica obiluje mnogim mineralima natrijumom, magnezijumom, kalijumom, bakrom , kalcijumom, gvožđem, hlorom i drugima. Sadrži vitamin B, provitamin A i značajnu količinu nijacina. Koristi se i cvet i plod i semenke. Bebama dajte pečeni ili kuvani plod, kada dobro omekša dodajte dunjama kuvane jabuke, kruške ili bundevu. Sve to pomešajte sa malo majčinog ili adaptiranog mleka. Dunje se ipak daju posle prve godine.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ