LIFESTYLE     07.06.2019.

5 knjiga koje bi trebalo pročitati

 

Kako nam je jesen zalutala u proleće i čini se da nema nameru da nas napusti ni narednih dana, ne preostaje nam ništa drugo do da joj se prilagodimo. U popodnevnim časovima odmora  sa šoljom čaja u ruci – vreme je da se predamo čarima pisane reči. Sledi naših 5 predloga iz srpske književnosti.

Ivo Andrić – Na Drini ćuprija

Na prvom mestu se nalazi jedan od naših najpoznatijih dela koje je nobelovac Ivo Andrić napisao. Roman u kojem most predstavlja simbol. Hronika se dešava u višegradskoj kasabi više od 4 veka. Ovo delo je nemoguće opisati “običnim” rečima jer ga svako tumači na svoj način.

Meša Selimović – Trđava

Roman čija je radnja smeštena u 17. veku prati život junaka koji se vraća u Rusiju. On pokušava da izađe iz svoje “tvrđave” i veruje da može da promađe zajednički jezik sa drugim ljudima, bez obzira na njihove različitosti. Junak pokušava da iza sebe ostavi dešavanja iz rata i fokusira se na “otvaranje” prema drugim ljudima.

Momo Kapor – Beleške jedne Ane

Prvo izdato delo Mome Kapora prati život mlade Ane, koja predstavlja svaku mladu Beograđanku! Svet posmartan iz ugla mlade tinejdžerke je duhovita i surovo realna priča. Navešće nas da razmišljamo o večitim pitanjima, odnosima u porodici i među prijateljima. Mlada Ana je sve što čini jednu pravu Beograđanku.

Poezija Vladislava Petkovića Disa – Utopljene duše

Ako ste romantična duša i voleli biste da uživate u “Jutarnjoj idili” , poezija Vladislava Petkovića je prava za vas. Većinom ljubavne pesme dopreće od srećno do onih manje zaljubljenih u svakom smislu. Možda će i neki od stihova “Voleo sam više neću” promeniti vaš pogled na ljubav. Najpoznatije i umetnički najvrednije pesme Vladislava Petkovića Disa su: „Tamnica“, „Možda spava“ i „Nirvana“.

Branislav Nušić – Sumnjivo lice

Od mnogobrojnih dela našeg komičara i satiričara nismo uspeli da izvodjimo samo jedno delo koje će vas mislima i slikom odvesti u svet u kojem je Nušić stvarao. “Gospođa ministarka”, “Mister dolar”, “Sumnjivo lice” samo su neki od dela koje nam dočaravaju karakteristike junaka koje su danas aktuelni u društvu. Situacije opisne u ovim delima se mogu sigurno poistovetiti sa našom svakodnevicom bilo na poslu ili u parku.

Koji su vaši favoriti, dragi čitaoci?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ