DIJETA     01.10.2019.

5 namirnica koje će vam vratiti energiju!

Kada se osećamo umorno i bez energije gazirano piće i čokoladica deluju kao najbolji izbor za brz zalogaj! Jedini problem je, naravno, taj što se nivo šećera u krvi naglo poveća, da vam prividnu energiju, koja kratko traje, a potom sledi nagli pad količine šećera, što vas opet čini umornim.

Umesto da posegnete za slatkišima koji nude prazne kalorije, uzmite nešto zdravije, što će vam podići nivo energije na duži vremenski period!

Voda

Ukoliko se osećate umorno nakon posla ili vežbanja  i nivo energije vam je nizak, uzmite prvo vodu. Često se osećamo umorno i tromo ukoliko smo dehidrirali. Jedna ili dve čaše vode osvežiće vas i učiniti da organizam bolje funkcioniše. Nakon što se dobro hidrirate, možete uzeti neko drugo zdravo piće ili hranu koja će vam dodatno dati energije.

Zeleni čaj

Ukoliko želite piće koje će vam dati energiju, a uz to i par benefita za  opšte zdravlje organizma, zeleni čaj je pravi izbor.  Zeleni čaj sadrži izuzetno visok nivo polifenola, antioksidansa koji čisti organizam od štetnih materija. Takođe sadrži i kofein, koji  utiče na krvni pritisak, te ne bi trebalo preterivati sa dnevnim unosom ovog čaja. Samo jedna časa može pozitivno uticati na fokus, budnost i povećanje koncentracije.

Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i ugljenim hidratima koji se sporije vare. Tako da ćete imati više energije tokom dana. Pobrinite se da uzmete svežu jabuke, a ne sok od jabuke ili pire. Sokovi imaju dosta dodatog šećera i nizak nivo vlakana, što ih u nutritivnom smislu čini ekvivalentom čokaladici.

Pomorandže

Ovo je, takođe, jedan od zdravih izbora za „podizanje“ šećera i energetskog nivoa celokupnog organizma. Bogate su vitaminom C i nutritijentima koji vam pomažu da se oporavite od stresa ili većeg umora.

Grčki jogurt

Grčki pit jogurta sadrži 40% manje šećera i dva puta više proteina od običnog jogurta. Ugljeni hidrati iz njega će vam dati energiju koja vam je potrebna odmah, a proteini energiju koja se postepeno otpušta. Grčki jogurt, takođe, sadrži B2 i B12 vitamine koji pomažu ćelijama da stvaraju energiju. Ovo je pravi izbor da podignete energetski nivo celog organizma na zdrav način.

Ukoliko vam je neophodan brz energetski boost – uvek prvo posegnite za čašom vode, pa onda uzmite zeleni čaj, jabuku ili grčki jogurt. Nećete pogrešiti ukoliko tome dodate neke žitarice ili povrće bogato vlaknima. Dobićete zdrave opcije užine, idealne kada vas savlada umor i opadne nivo koncentracije i energije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ