DIJETA     10.05.2017.

5 zakona za mršavljenje svakog dela tela

Svakodnevno pitanje mnogih devojaka : Kako skinuti višak kilograma?

S obzirom na to da su pojedine devojke  sklone gojenju, važno je obratiti pažnju ne samo na ishranu, već i na fizičku aktivnost.  Vežbanje i redovni treninzi nisu zanemarljiva stavka u procesu mršavljenja kao ni u samoj održivosti telesne mase koju želimo.  Devojke često misle da se moraju učlaniti u teretanu,  poštovati zakazane termine , a zapravo je samo važna volja i sav taj „napor“ koji biste uložile na odlazak u teretanu možete usmeriti na vežbe koje ćete raditi kod kuće ili u prirodi,kad god želite i koliko god želite. VAŽNO je da poštujete jedino obećanje koje date sebi-VEŽBAĆU SVAKOGA DANA!

Mnogi govore o ciframa, koliko i kada treba vežbati, što svakako nije zahvalno,  jer svako od nas ima drugačije mogućnosti i nije u stanju da poštuje te brojke, te je stoga najvernije biti trener sam sebi i slušati svoje telo. Nismosviistegrađe.nigenetike , kaonisreće, tenam se stogamogugojitipojednidelovitelaviše, dokostalidelovinemorajubitisklonigojenju. Raznimistraživanjima, izdvojeno je 5 zonananašemtelukojesusklonegojenju,a to su:

1.GORNJI DEO TELA – STOMAK, LEĐA,RAMENA, PRSA I DEO IZNAD LAKTOVA

Ovi delovi tela su najčešće i najviše skloni skupljanju masnog tkiva, te je s toga potrebno korigovati ishranu uz svakodnevne vežbe za gornji deo tela kao što su sklekovi, trbušnjaci, vožnja bicikla i kružne vežbe. Pojedina istraživanja  kažu da je potrebno unositi od 500-1000 kalorija manje dnevno.  Napomenuću, da je najmerodavnije obratiti se pre svega nutricionisti kada je u pitanju strožija dijeta ili drastična promena koju želite da primenite kada je vaš organizam u pitanju, da ne biste doveli do neželjenih efekata i mnogo opasnijih posledica od samog viška kilograma.

Vežbanje kod kuće može biti veoma jednostavno. Sve što vam je potrebno za trbušnjake jeste prostirka koju ćete staviti na pod ukoliko imate laminat ili parket, jer ćete smanjiti klizanje po istom i time dozvoliti ispravan rad vežbi. 15 TRBUŠNJAKA je za pocetak sasvim dovoljno. Kada osetite spremnost vašeg tela za većim brojem trbušnjaka, povećajte.

Tegovi– flaše. Kako ? Napunite dve vlaše od 1l ili 2l i nazimenično podižite jednu, zatim drugu ruku, te nakon toga obe odjednom i ponavljajte po 15 puta svaku seriju.

Vožnja bicikla– ne moramo imati bicikl kod kuće, dovoljno je leći na pod. Lezite ravno leđima na pod, dlanove stavite iza glave a noge podignite u vazduh. Približite kolena do ugla od 45-stepeni i polako se krećite u pokretu bicikla. Dodirnite levim laktom desno koleno, a zatim desnim laktom levo koleno. Zagrejte se polako ponavljajući te pokrete i lagano dišite.

VAŽNO: Broj ponavljanja svake vežbe odredite sami na osnovu svog tela i svoje izdržljivosti. Nemojte dozvoliti da, ukoliko niste dugo vežbali, dovedete sebe u nezgodnu situaciju, izazovete upalu mišića, grčenje i slično jer narednih dana nećete moći da nastavite sa vežbama. Budite umerene i  postepeno povećavajte broj ponavljanja vežbi, kao i uključivanje novih.

 

2.PODRUČJE STOMAKA OD PUPKA I LUMBALNI DEO TELA

Definitivno najveći problem kada je višak masti u pitanju, jeste stomak. Nekada se zapravo ne radi samo o nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti, lošoj ishrani, već o radu hormona, te je stoga važno, da ukoliko se hranite zdravo, povećate unos svih tih namirnica poput vlakana, vitamina, minerala,..Pored trbušnjaka, možete uključiti vežbe joge i pilatesa.

Joga i pilates su takođe jako važne vežbe koje regulišu stres i pomažu nam da se osećamo lagodnije, srećnije i opuštenije.

  1. PODRUČJE STOMAKA OD PRSA I CELA LEĐA

Mnoge devojke uključuju brzu hranu u svoju ishranu, što zbog posla, što zbog drugih obaveza, pri kojima ne stižu da pojedu nešto kuvano, a takođe nemaju ni skladan raspored obroka u toku dana (5 manjih obroka sa sto vise vitamina,minerala, a sto manje kalorija). Sa sigurnošću trvdim da je jesti manje a češće zdravije, prijatnije za stomak i prvi korak ka odražanju telesne mase.  Sasvim je u redu pružiti sebi gušt i pojesti pljeskavicu. NARAVNO, ne svakoga dana i pod lažnim izgovorima da niste stigle jesti ništa drugo. Zamenite pljeskavicu bananom. Istraživanja su pokazala da banana menja jedan ceo obrok. Bez obzira na broj kalorija koje u sebi sadrži, zdravija je i definitivno će prijati vašem organizmu i telesnoj masi više od pljeskavice sa pomfritom , kečapom i majonezom.

Trudite se raditi vežbe za leđa i ono najvažnije-plivajte. Bazen, jezero, more, sasvim je nevažno.

4.PODRUČJE STOMAKA, BEDARA I ZADNJICE

Za mnoge devojke zadnjica je problem kako god okrenemo- ili je ima previše ili je nema dovoljno.

Ko će nama ugoditi. U slučaju gojaznosti ovog dela tela, znaćemo da ne vežbamo koliko bi trebalo, što je znak da podhitno to moramo promeniti. Vožnja bicikla je jedna od vežbi za zadnjicu kao i kružni treninzi, čučnjevi , hodanje na prstima. Međutim,ono što možda niste znale kada je ovaj deo tela u pitanju, jeste da hodanje uz stepenice doprinosi zatezanju i samom oblikovanju zadnjice znatno više i to je svima najpristupačnija vežba a samim tim i najefikasnija. Izbegavajte liftove,pokretne stepenice i slično, već, hop, stepenik po stepenik i imaće efekta.

U slučajevima kada je zadnjica neprimetna ili pak manja nego što bismo želele, nažalost, vežbama se ona ne može povećati, već samo oblikovati i zategnuti. Jedini način jeste ishrana i to samo u slučaju da vam priroda nije rekla drugačije.

5.PODRUČJE STOMAKA. ZADNJICE I ČITAVIH NOGU

Za ovo područje važe iste vežbe kao i za područja stomaka, bedara i zadnjice.

Zašto ne biste tokom rada za računarom, uradili koju vežbu? Evo jednog saveta za stomak :potrebno vam je samo da uvučete stomak, ostavite ga u tom položaju par sekundi, dišite sasvim normalno i to ponovite par puta, imaće isti efekat kao i trbušnjaci.

Išavši na mnoge treninge, plesove, sportove, naučila sam jednu, nama možda minornu  stavku prilikom vežbanja, koja  zapravo mnogo znaci našoj muskulaturi, ligamentima, mišićima i tetivama, a to je ISTEZANJE. Uključite istezanje nakon svakog treninga najmanje 30ak sekundi.

Naučite sebe da vam jedna ceđena pomorandža, limun ili grejp postane rutina svakoga jutra, na prazan stomak.  Pomaže organizmu da se oslobodi toksina, potpomaže čišćenju jetre a ujedno i topi masne naslage. Limun i voda su poznati „pomoćnici“ prilikom smanjenja kilograma, topljenja masti i nestanka celulita. Topla voda i limun za mršavljenje se posebno preporučuju za konzumiranje ujutru, na prazan želudac. Osim toga što je bogat vitaminom C  dobro je poznata činjenica da ovaj napitak ubrzava metabolizam. Mogu da garantujem da je ova metoda proverena. Te stoga nije na odmet pre svega zarad zdravlja konzumirati ovaj napitak uz sve ostale navedene stavke-vežbanje i ishrana.

Drage dame, trudite se da svaki mogući trenutak iskoristite za poneku vežbu. Možete vežbati dok kucate na računaru, dok ljuljate bebu, dok radite u bašti, kuvate ručak, gledate film,seriju. U svakom trneutku i na svakom mestu možete uraditi po koju vežbu a da niste zapravo ni svesne koliko će značiti vašem organizmu i koliko je to zapravo izvodljivo. Nemojte sebi davati izgovore, jer upravo ti izgovori dovode do problema, koji se kasnije rešava na mnogo teže načine, sa mnogo više ulaganja svog vremena kao i promenama koje vam ne prijaju. Skoro svaka žena je od sutra na dijeti, a da nije ni svesna da do te dijete ne mora ni doći, ukoliko izdvojimo za sebe delić vremena.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ