DIJETA     17.09.2019.

7 namirnica koje bi svaka žena trebalo da jede u toku nedelje

Većina nas želi da ima zdravo i zategnuto telo, ali pored vežbanja, ono što jedemo je, takođe, bitno. Naravno da je potreban i kvalitetan san i dnevna aktivnost koja donosi brojne benefite telu i opštem raspoloženju, ali kako bi imali energije tokom dana neophodno je unositi prave nutritijente. Shodno tome, sve namirnice na vašem tanjiru trebalo bi da budu pažljivo izabrane. Namirnice, koje smo izdvojili u nastavku, mogu učiniti vaš nedeljni meni zdravijim, a ukusne su i lake za spremanje.

Avokado

Avokado

Ova tropska biljka sadrži „dobre masti“ koje snižavaju rizik od srčanih oboljenja. Možete ga jesti za doručak, kao užinu, uz salatu ili napraviti ukusan namaz.

Borovnice

Borovnice

Jedna porcija (recimo čaša) borovnica sadrži samo 80 kalorija i mnoštvo esencijalnih nutritijenata, Vitamin C i K, dijetetska vlakna… Jedna porcija dnevno značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i podiže nivo dobrog holesterola (HDL).

Jaja

Jaja

Ne samo da sadrže proteine, već su i jedina hrana koja sadrži vitamin D. Takođe, žumance sadrži i karotenoide – lutein i zeaksantin. Lutein služi kao pigment za upijanje svetlosti i stvara zaštitu protiv štetnih sunčevih zraka i delovanja slobodnih radikala. U organizmu čoveka lutein se nalazi u sočivu i žutoj mrlji retine. Litein i zeaksantin su poznati i kao pigmenti makule. Utvrđeno je da oko 75% ljudi ne unosi dovoljno ova dva pigmenta. Pošto organizam ne može da ih proizvede sam, trebalo bi da se unese spolja.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi

Oni su dobri izvori proteina i zdravih masti, koji su važni nutritijenti, zadovoljavaju glad i pojačan apetit. Orašasti plodovi smanjuju nivo holesterola i triglicerida. Shodno tome, slobodno uživajte u njima tokom doručka uz neku ovsenu kašu ili užinu, uz jogurt ili obrok salatu.

Ovsena kaša sa voćem

Ovsena kaša

Bilo da je doručak ili brza užina, ova bezglutenska žitarica bogata je proteinima i vlaknima koji će vas držati sitim celo jutro. Ovas sadrži vlakna, beta-glukan, za koja su se pokazala da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Slatki krompir (batat)

Narandžasta boja batata potiče od beta-karotena, prekursora za vitamin A. Zbog toga, slatki krompir prosečne veličine može da sadrži i 600% dnevne doze vitamina A, nutritijenta koji je važan za dobar vid, razvoj kostiju i zdrav imuni sistem. Batat je zdrav izvor kompleksnih ugljenih hidrata te će vas držati sitim, a neće uticati na nivo šećera u krvi.

Jogurt

Jogurt

Kada birate jogurt gledajte da je to neka „grčka verzija“, obzirom da imaju više proteina i kalcijuma. Jogurt sadrži zdrave bakterije koje poboljšavaju digestivni sistem. Izbegavajte kupovne voćne verzije. Ukoliko želite tako nešto, uvek je bolje da sami napravite sa svežim voćem i orašastim plodovima.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ