TELO     04.02.2019.

TRENING: Kardio trening – pre ili posle treninga snage?

Ovo je pitanje koje sve češće dobijam od svojih vežbača, a i od drugih rekreativaca. Ovaj tekst bi trebalo da reši dilemu da li je kardio trening bolje raditi pre ili posle vežbi snage sa različitim opterećenjima. Inače, trening snage se može izvoditi na različite načine, iako većina ljudi kada čuje „trening snage“ prvo pomisli na vežbe isključivo sa tegovima. Naučno je dokazano da će kardio treninzi odrađeni i pre i posle treninga snage dati skoro potpuno iste efekte.

Ono što je meni dugogodišnje iskustvo u radu sa sportistima i rekreativcima pokazalo je to da bi bilo najbolje ta dva treninga razdvojiti, tj. raditi ih različitim danima ili jedan pre podne (kardio), a drugi posle podne (snaga). Međutim, današnji tempo obaveza većini, posebno rekreativaca, to ne dozvoljava, tako da oba treninga sastavljaju u jedan. Ukoliko vam je cilj mršavljenje moj savet je da prvo odradite trening snage, pa nakon toga kardio deo treninga. Razlog za to je taj što organizam energiju za vežbanje crpi iz glikogena deponovanog u mišićima, a usled njegovog nedostatka nakon potrošnje, energiju nastavlja da dobija direktno sagorevanjem masti. Ako bismo treningom snage potrošili veći deo rezervi glikogena, dalja proizvodnja energije bi podrazumevala sagorevanje masti, koje bi trajalo sve vreme kardio treninga i dovelo do velike potrošnje.

Mnogo rekreativaca prvo odrađuje kardio deo, jer ga na taj način nikada ne preskače i ne dolazi u situaciju da bude lenj da ga odradi nakon treninga snage, koji je mnogo zanimljiviji. Naravno da to nije pogrešno i nekome jednostavno više odgovara jedna varijanta, a nekome druga. Ono što bi još trebalo da znaju osobe koje žele da smršaju je to da je jutarnji kardio trening bolji od večernjeg, takođe, iz razloga brže potrošnje rezervi glikogena koja je u jutarnjim časovima dosta niska i brzog prelaska na sagorevanje masti. Kardio trening svakako ne služi samo za sagorevanje kalorija i smanjenje telesne mase, već je odličan način za jačanje srčanog mišića i celog kardiovaskularnog sistema.

Personalni i kondicioni trener
Kontakt: jovichevich@gmail.com

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ