ZANIMLJIVOSTI     18.08.2019.

Ah, tate i ti njihovi geni!

Da li vaši mališani više liče na vas ili tatu? Koliko su podeljena mišljena, da li su svekrve i ostala muževa rodbina u pravu ili su samo pristrasni kada kažu da je novorođena beba isti tata? Ukoliko je odgovor da, onda će vam ovaj tekst biti zanimljiv. Naime, postoji par teorija koje objašnjavaju zašto je to tako, a neke čak i govore o tome koliko je to zapravo dobro!

              Ko je pomno pratio na časovima bilogije, zna da je svaki čovek jedinstvena kombinacija gena. Tačnije, svako od nas ima preko 35 000 različitih gena, te stoga na koga će beba zaista ličiti, i više je nego teško predvideti, obzirom da je broj kombinacija  neiscrpan, a svaka beba je „miks“ genetike svojih roditelja.

Hipoteza Christenfeld-a i Hill-a

              Postoji jedna hipoteza po kojoj bebe liče na očeve tokom prve godine života. Ovu hipotezu su postavili dva naučnika Nicholas Christenfeld i Emilly Hill 1995. godine, kada su dokazali da se slike jednogodišnje dece više podudaraju sa slikama očeva nego sa slikama majki.

              Naime, očevi ne dele isti osećaj pripadnosti, osećaj da je beba njihova dok je ona još uvek u stomaku. Kod majke se taj osećaj javlja sa prvim pokretom bebe koji osete, a kod nekih i ranije. Ukoliko otac u svom detetu vidi svoju malu kopiju, u njemu će se probuditi taj osećaj.

Teorija po kojoj evolucija čoveka favorizuje decu koja liče na očeve

              Druga teorija tvrdi da evolucija ljudi favorizuje decu koja liče na očeve, bar na početku. Takva deca su manje bolesna, pravilno  razvijena jer očevi provode mnogo više vremena sa njima. Studija je rađena na primeru razdvojenih roditelja, gde su očevi mnogo više posećivali svoju decu ukoliko su ona vise ličila na njih.

              Ove dve, pa i brojne druge teorije kroz vreme su bile odbačene, te su umesto njih svetlo dana ugledale neke nove po kojima bebe prva tri dana više liče na mame, te da crte lica sa jedne strane nasleđujemo od oca, a sa druge od majke…

              Ali ono što je epilog, koja god teorija bila tačna, složićete se da je uloga oca u odgajanju bebe veoma važna, počevši od prvog dana njenog života. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ