MODNE VESTI     25.11.2021.

Anica Jovanovic: Rumunija kao inspiracija za novu kolekciju

Poreklom iz Srbije , modna dizajnerka i kreator umetničkih modnih komada Anica Jovanović, predstavila je svoju novu kolekciju uz pomoć udruženja ” Rumunski koreni ” . 
Mlada dizajnerka je kroz svoju novu kolekciju povezala bogato kulturno nasleđe Rumunije i time pokazala ljubav, povezanost i poštovanje između dve zemlje, Srbije i Rumunije . 

Na pitanje šta ju je inspirisalo za novu kolekciju , Anica je izjavila: 

“Inspiriše me svaka regija Rumunije kao jedna celina. Način na koji se ophode prema odeći oduvek mi je privlačio pažnju. Sitni detalji u vidu veza, praktični krojevi, prirodni materijali, nakit, glavni su segmenti iz kojih proističu ideje za potpuno unikatne i nesvakidašnje modele koje stvaram. Inspirisala me je njihova frizura u vidu pletenica koje koristim kao detalje.”

Na njenom zvaničnom Facebook profilu o ovoj inspiraciji Anica je dodala:

Inspiraciju pronalazim u rumunskoj tradicionalnoj odeći, kako ženskoj tako i muškoj. Inspiriše me svaka regija Rumunije kao jedna celina. Način na koji se ophode prema odeći oduvek mi je privlačio pažnju. Sitni detalji u vidu veza, praktični krojevi, prirodni materijali, nakit ,frizura, glavni su segmenti iz kojih proističu ideje za potpuno unikatne nesvakidašnje modele koje stvaram. Ćilimi predstavljaju kulturno nasleđe. Lepotu starine. Stub inspiracije. Svaki model inspirisan je pojedinim regijama. Oni čine jednu celinu, konektovani crvenim koncem, koji asocira na ljubav. Konac kao konekcija regija u jednu državu. Centralni model predstavlja Rumuniju i nosi simbol kuće. Ono čime se ukrašavao enterijer ,heklanim prostirkama, stoljnjacima sada je ukrašeno njeno telo. Prekrivena, kao predmet. Zaboravljena i skrivena od modernog društva. Poistovećuje se sa Rumunijom dodavanjem ukrasa u boji zastave na suknji.

Nadamo se da će mlada i perspektivna umetnica Anica Jovanović u nastavku svoje karijere predstavljati niz zanimljivih i kreativnih kolekcija. 


Autor fotografija: Darko Nenković

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ