RAZVOJ DECE     15.06.2020.

BAJKE ZA DECU: Koliko su edukativne, a koliko štetne?

Bajke za decu su nešto uz šta smo mi odrasli i uz šta i današnja deca odrastaju. Bajke oduvek važe za nešto dobro, poučno i edukativno . Ali, kada se malo detaljnije analiziraju neke od najpoznatijih srpskih bajki, otkrivaju se stvari koje mogu biti izuzetno štetne po decu, ako ih shvate na pogrešan način! Koliko su bajke za decu edukativne, a koliko štetne – pogledajte u nastavku!

devojcica sa krilima leptira

Vodite računa o poenti bajke

Ako se, čitajući bajku, naglasak stavlja na scene nasilja, dete će automatski to shvatiti kao glavnu pouku bajke.

Međutim, ukoliko naglasite deo kada se dobrota nagradi ili trud isplati, onda će dete shvatiti ono što je zaista važno.

Dete neće čak ni previše pažnje obraditi na deo bajke koji govori o tuči, ubistvu i sličnim stvarima, ukoliko vi to ne potencirate.

Ono treba da shvati poentu bajki, koja se uglavnom svodi na to da svako ko je dobar, pošten i vredan na kraju bude srećan.

Čitajte bajke u celosti

Ipak, roditelj ne treba da izbegava bajke koje sadrže štetne elemente. Niti da te delove bajke preskače. Jer dete tu informaciju neće shvatiti bukvalno, već usputno.

I jako je važno da dete shvati da u životu nije sve predivno i lako, već da postoje i prepreke i ružna dešavanja.

devojcica lista knjigu

Naši roditelji su nama sve čitali, bez preskakanja. I vi sada to treba da radite. Jer dete neće detaljno analizirati bajku kao što to radi roditelj. Iako neke bajke sadrže zaista zastašujuće delove, verujte da dete neće previše pažnje obraditi na njih. Lepi i poučni delovi su upečatljiviji!

Nisu samo bajke štetne!

S obzirom na sadržaj koji se plasira na televiziji i internetu, koji sadrži brojne štetne elemente, deca će možda razviti takve sklonosti. A kada onda u bajkama pročitaju delove koji sadrže nasilne scene, onda će misliti da je to dobro, jer se bajke posmatraju kao nešto dobro.

Zato roditelji treba da obrate pažnju koje bajke čitaju deci i na koji način. Ali, i koji sadržaj na televiziji i internetu dete prati!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ