LICE     08.05.2017.

Bele naslage na jeziku-evo šta to znači

Jezik je naš bitan organ koji nam je smešten u usnoj duplji. Jezik nam služi za žvakanje, sisanje, gutanje , a obavlja i niz drugih fukcija potrebih organizmu kao što su prenošenje ukusa centralnom nervom sistemu. Jezik je organ koji je lako dostupan pregledu, tako da posmatranjem možemo uočiti promene na njemu.

Zdrav jezik je ružičaste boje, neobložen, hrapav, i slobodno pokretan.Ako ste se pitali šta znači ako vam jezik ima bele naslage , našli smo odgovor za Vas. Jezik je vrlo osetljiv organ koji prikazuje stanje celog  organizma. On je najpodložniji promenama koje mogu ukazati na brojne nepravilnosti u telu.

Na površini jezika možemo naći bakterije, gljivice i naslage a zadržavaju se na površini jezika zbog loše oralne higijene i dehidracije.Bele naslage na jeziku obično ne predstvavljaju opasnost.Javljaju se zbog dehidratacije ili gore pomenute loše održane higijene usne duplje i zuba,zato prilikom pranja zuba, treba obratiti pažnju i na jezik.Prilikom kupovine četkice za zube , obratite pažnju da četkica poseduje i gumeni deo za pranje jezika. Pogodno je koristi i sredstva za ispiranje usta kako bi sprečili pojavu bakterija i zadržavanje istih na jeziku.

Takođe, preterana upotreba cigareta i alkohola može izazvati pojavu belih naslaga na jeziku.

Kandidijaza usne duplje

Oralna kandidijaza podrazumeva infekciju gljivicom koja se naziva Candida Ablicans.

Kandidijaza se obično javlja kod male dece , pošto deca prilikom rasta zubića stavljaju u usta razne predmete i glodalice podložne su da se kod njih pojavi beličasta naslaga na nepcima i jeziku. Leči se tako što se ispira rastvorom sode bikarbone, a ako to ne pomaže mora se primeniti terapija po uputstvu lekara. Kandidijaza se javlja i kod odraslih , posebno kod dijabetičara kojima je oslabljen imuni sistem, kao i kod osoba podložnih stresu. Dugotrajno uzimanje kortikosteroida i antibiotika takođe može biti uzrok, jer oni smanjuju lokalni odbrambeni mehanizam jezika i pogoduju razmnožavanju kandide. Važno je znati da ako se odmah ne počne s lečenjem kandidijaze, ona se može proširiti i na creva.

Da bi smo izbegli pojavu belih naslaga a jeziku, treba obratiti pažnju na ishranu. Poželjno je izbaciti iz ishrane: testa i peciva od belog brašna, sva gazirana pića, slatko mleko, jako kisela jela . Takođe smanjiti u ishrani čokoladu, torte, kolače, izbaciti alkohol, nikotin i kafu, radi bržeg oporavka.

 

I za kraj, vodite računa o jeziku jer Jezik je ogledalo organizma.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ