KOSA     11.11.2020.

Blanš za kosu- štetan ili ne?

Opšteprihvaćeno je da blanš mnogo šteti, ali šta je zapravo tačno? Kada želite lepe i svetle pramenove, blanš je nekako nezaobilazan. Mnoge devojke odustanu od promene frizure kada okolina razvije teorije o tome da bi blanš zapravo trebalo izbegavati.  

Prvo i najvažnije, ne možete dobiti lepu plavu kosu bez ikakvih oštećenja. Blanš za kosu jeste zapravo sličan izbeljivaču, on odstranjuje pigment iz vaših vlasi kroz proces oksidacije. Nemoguće je učiniti kosu svetlijom bez sredstava za izbeljivanje (oksidacije). Ali srećom ne morate se briniti da će vam kosa biti kao slama nakon blajhanja.

,,Ako se pravilno koristi blanš nije štetan“, rekla je frizerka Milica Radivojević.

Postoje određena pravila koje morate kao frizer i klijent poštovati da bi vam kosa ostala negovana. Naime, Milica smatra da ako se kosa neguje nakon  tretiranja blanšom, redovno šiša i ako se umereno i pravilno koriste prese za stilizovanje kose poput pegle i figara, nećete imati problema!

,,Vrlo je važno koji blanš se koristi! Ipak, svaka kosa je za sebe. Na primer tanka dlaka se lakše lomi i manje je otporna, dok deblja trpi više, ali sve je indiviualno. Tri meseca je minimalni period koji mora da prođe da biste opet koristile blanš. Može čak i farbama da se postigne lepa plava boja, ali sve zavisi od želje klijenta. Nažalost, ne postoji šablon  po kojem bi frizer mogao da radi, svaka kosa je drugačija“.

Blajhana kosa zahteva proizvode za zaštitu i zaključavanje vlažnosti u dlaci. Takvoj kosi prirodna zaštita potpuno je ukinuta, neotporna je na sve spoljašnje uticaje i vrlo lako gubi vlagu. Fen, presa, češljanje i tome slično, veoma štete blajhanoj kosi.

,,Peglu i figaro bi trebalo izbegavati. Blajhana kosa je najslabija i samim tim najviše sklona kidanju zato se brže i oštećuje“, smatra Milica.

Naravno da nije blanš jedini krivac za oštećenu kosu. Trebalo bi spomenuti prečesto češljanje, preterana upotreba pegle, figara, prese, često vezivanje kose… Tako da blanš nije jedina opasnost. Svakako, ako želite da oporavite vašu kosu za početak kupite šampon bez sulfata, parabena i silikona. On vam je potreban bez obzira na to šta je razlog oštećenja vaše kose.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ