HEDONIZAM     04.08.2020.

BOTANIČKA BAŠTA: Oaza mira u centru grada!

Botanička bašta „Jevremovac“ je oaza mira u centru našeg glavog grada, koju krasi neverovatna priroda! Zbog trenutne situacije u svetu zbog virusa COVID-A 19, mnoge zemlje su zatvorile granice i ne primaju turiste. To ne mora da znači da nigde ne možete ići ovog leta. A prava prilika za odlazak na izlet i beg iz grada je upravo ova bašta. Botanička bašta vam pruža mogućnost da uživate u miru, tišini i prelepoj prirodi!

botanicka basta

Istorija i osnivanje

Zahvaljujući srpskom naučniku Josifu Pančiću i kralju Milanu Obrenoviću, 1889. godine je osnovana Botanička bašta „Jevremovac„. Naime, Josif Pančić i kralj Milan su se dogovorili da će mu kralj pokloniti zemlju na kojoj je danas Botanička bašta, ali pod uslovom da ona nosi ime njegovog dede Jevrema, od kojeg je i nasledio posed.

Jevremovac, botanička oaza i raj, proteže se na oko 5 hektara i hiljade vrsta biljaka obogaćuje njen izgled.

otvoren prostor u Jevremovcu

Staklena bašta

Staklena bašta je rađena u viktorijanskom stilu i čine je dva krila spojena središnjom kupolom.

Izgrađena je kao poklon kralja Milana uz pomoć Ministarsta prosvetnih i crkvenih dela.

Njena unutrašnjost je obogaćena hiljadama različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta biljaka.

otvoren prostor u Botaničkoj bašti

Otvoreni prostor

Otvoreni prostor je ispunjen kolskim i pešačkim stazama u kojima možete videti posebno organizovane celine poput: Japanskog vrta, Sistematskih parcela, bazena sa lokvanjima, lavirintom bambusa i dečijim kutkom.

Sadrži biljni fond od preko 1300 vrsta drveća grupisanih u geografske i ekološke celine , što ovaj prostor čini plućima centra grada.

Japanski vrt, najlepši deo Botaničke bašte

Japanski vrt predstavlha plod napora dvoje profesora Šumarskog fakulteta Vere Grbić i Mihajla Grbića. Japan je podržao izgradnju obezbeđivanjem finansijskih sredstava.

Japanski vrt

Japansko verovanje

Kamen, voda i biljke su tri osnovna elementa koja su prisutna u Japanskom vrtu.

Kamen je sveti objekat u Japanu i prema verovanju u kamenu prebivaju duhovi. Ako je kamenje postavljeno u obliku stepenica iznad vode predstavljaju simbol planine. Grupisanje kamenja vezano je za balansiranje energije u prirodi. Grupa od tri kamena simbolizuje trijadu neba, zemlje i čoveka.

lokvanj

Voda je simbol okeana i podseća nas na stalne promene u prirodi. Vodeni tokovi i bazeni predstavljaju raj za oči, njihov zvuk smiruje i najnervozniju osobu.

Biljke daju ambijentu poseban sjaj i biraju se prema svojoj simbolici. Bor što je stariji, lepši je i raskošniji, zbog toga predstavlja simbol dugovečnosti i ljubavi. Drvo trešnje je simbol večite mladosti i proleća. Listopadni javori su simbol ciklusa života i smrti, odnosno prolaznosti života.

Pored svih navedenih pojedinosti, Botaničku baštu upotpunjuju i  prostorije Instituta za botaniku koje obuhvataju herbarijum, koji je bio uključen u Međunarodni direktorijum registrovanih herbarijuma sveta, slušaonicu, biblioteku i laboratorije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ