LICE     12.01.2021.

Botulinski toksin i podmlađivanje: Sve što treba da znate o najpopularnijem tretmanu

Botulinski toksin smatra se najpopularnijom od svih savremenih maloinvazivnih procedura u svetu estetske medicine. Ali, zašto je to tako?

Nažalost, naša lica ne mogu zauvek ostati mlada. Vremenom se bore i nabori javljaju na koži, a posebno na mestima kao što su čelo, prostor između obrva, oko očiju i usana.

Međutim, u današnje vreme je moguće je prilično uspešno boriti se sa neželjenim i neprijatnim znakovima starenja, a upravo botulinski toksin će postati vaš savršen saveznik u toj borbi. 

Da li se botulinski toksin koristi samo za podmlađivanje?

Iako su tretmani botulinskim toksinom među najtraženijim u svetu, malo je poznato da se ovaj preparat prvobitno koristio u preventivne svrhe.

Neurologija i gastroenterologija samo su neke od oblasti u kojima se botulinski toksin koristi kao lek za lečenje migrene i grčeva.

Osim toga, tretman koji je poslednjih godina stekao vrtoglavu popularnost jeste lečenje preteranog znojenja ili hiperhidroze botulinskim toksinom. 

Ipak, neosporivo je da estetska medicina prednjači i da se botulinski toksin pokazao kao jedno od najboljih rešenja za podmlađivanje i zaglađivanje bora. 

Botulinski toksin ne zna za godine

Kada je pojava bora u pitanju, nekada se glavnim negativnim faktorom smatralo UV zračenje. Međutim, danas nauka tvrdi da je zapravo rad mišića primarni faktor u stvaranju bora.

Iako injekcije botulinskog toksina prvenstveno predstavljaju način sprečavanja starosnih promena, nikada nije kasno da se prvi put odlučite za ovu proceduru.

S druge strane, botulinski toksin se bezbedno može koristiti sa pojavom prvih borica. S obzirom na to da je FDA odobrila ovaj preparat, on se može koristiti od 18. godine.

Kako izgleda procedura botulinskim toksinom?

Tretman lica botulinskim toksinom sličan je tretmanu hijaluronskim filerima – prilično je jednostavan, brz i, što je najbitnije, bezbolan. Potrebno je svega par koraka do zategnute i glatke kože:

 • Pre same procedure slede konsultacije sa lekarom specijalistom koji procenjuje stanje vaše kože i određuje na kojim mestima će se botoks aplikovati.
 • Zatim sledi temeljno čišćenje kože, a nakon toga nanošenje anestetske kreme koja je zadužena za to da tretman prođe bez bola i nelagode.
 • Kada anestezija krene da deluje, mikroiglicama se botulinski toksin ubrizgava u mišić.
 • Nakon 3-5 dana od tretmana počeće relaksacija mišića tako da pri pravljenju mimike bore nisu vidljive.

Kada su vidljivi prvi efekti botulinskog toksina?

Većini pacijenata prvi efekat postane primetan 3 do 7 dana nakon procedure, dok je konačan rezultat vidljiv nakon 10 do 15 dana. 

Rezultati će vas oduševiti – vaša koža biće znatno zategnutija, podmlađena i bez dubokih bora.

Međutim, rezultati botulinskog toksina nisu večni. Narednih 4-6 meseci moći ćete da uživate u podmlađenom izgledu svoje kože, nakon čega je potrebno ponoviti tretman. 

Dobra vest je da je efekat nakon svakog narednog tretiranja duži.

Šta se sme, a šta ne posle tretmana?

U suštini nema nekih ozbiljnijih mera koje se moraju poštovati nakon uvođenja botulinskog toksina pod kožu – možete se odmah vratiti normalnom životu.

Ipak, sledećih nekoliko saveta pomoći će vam da dostignete maksimalni efekat botoksa:

 • minimun 4 sata od intervencije se ne preporučuje spavanje
 • odmah nakon tretmana se ne smete izlagati intenzivnom fizičkom naporu
 • 3 do 4 dana nakon procedure izbegavajte posete sauni i solarijumu.

Koje regije se mogu tretirati botulinskim toksinom?

Neke ljude botulinski toksin prvo asocira na regiju čela, dok drugima prvo na pamet padne oblast između obrva i oko očiju. 

Ali, to nisu jedine regije koje se mogu tretirati ovim preparatom. Savršen efekat dobićete i ukoliko želite da tretirate:

 • bore iznad gornje usne
 • bore smejalice
 • bore oko nosa
 • bore na vratu 
 • vertikalne brazde i bore na čelu.

Takođe, botulinski toksin može priskočiti u pomoć i u slučaju da želite da ispravite asimetričnost obrva ili kapaka.

Botulinski toksin – najefikasnije rešenje za preterano znojenje

Kao što smo već pomenuli, tretman botulinskim toksinom jedan je od najboljih rešenja protiv pojačanog znojenja.

Iako je područje pazuha osetljivi deo na našem telu, postupak je potpuno bezbolan i komforan za pacijenta, a rezultati neverovatni.

Nakon aplikovanja botulinskog toksina, nije potreban period oporavka, tako da se možete odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Efekat nastupa nakon par dana, a može trajati i do jedne godine. Najčešće se tretira regija pazuha, ali je moguće odraditi tretman i dlanova, kao i tabana.

Botulinski toksin „pobeđuje“ vreme, ali pazite kome poveravate svoje lice

Ako ste odlučili da vratite nekoliko godina unazad i odete na proceduru botulinskim toksinom, veoma je važno da se odlučite za lekara specijalistu.

Nemojte se voditi cenama tretmana, jer ušteda malo novca nije vredna zdravstvenih i estetskih problema. 

S druge strane, brojne holivudske zvezde su svedoci kako ovakvi tretmani mogu situaciju učiniti još gorom, ukoliko ne umemo biti umereni. 

Dakle, iskusno i stručno lice, kao i umerenost učiniće botulinski toksin najboljim prijateljem vaše kože.

Poliklinika Rea Medika rezultat je dugogodišnjeg rada i usavršavanja lekara koja nudi niz inovativnih metoda i tretmana kako u nehirurškoj grani estetike, tako i u oblastima hirurgije i najnovije metode transplantacije kose.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ