Uz uspešne do uspeha     11.04.2021.

Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije

Branislava Simanić rođena je u Beogradu, završila je IX beogradsku matematičku gimnaziju i diplomirala na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Udata je i mama je jednom dečaku. Dobitnica je priznanja: Najžena XXI veka i Najevropljanka, ali i Žena lider za 2020. . Član je stalnog stručnog saveta za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo Vlade Republike Srbije. Takođe, član je i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, kao i Saveta za zapošljavanje grada Beograda. Pored toga što zastupa ekonomsko osnaživanje žena i unapređenje ženskog preduzetništva, ova vredna dama rešila je da to uradi i sa preduzetništvom mladih. 

Kako bi Vi opisali stanje ženskog preduzetništva trenutno?

Žensko preduzetništvo predstavlja snažan resurs novog zapošljavanja. Kada govorimo o trenutnom stanju u ženskom preduzetnistvu, moramo da istaknemo snažan uticaj pandemije izazvane virusom Covid-19 na poslovanje svih preduzetnika, pa samim tim i preduzetnica.
Treba uzeti u obzir i sve druge obaveze naših preduzetnica koje podrazumevaju brigu o porodici, deci,itd. Ovde treba dodati i činjenicu da su žene, pretežno vlasnice manjih porodičnih preduzeća koja su bez finansijskih rezervi i
kapaciteta za izradu dugoročnih strategija planiranja.
Žensko preduzetništvo zastupljeno je u gotovo svim delatnostima, proizvodnji , zanatskim poslovima, uslužnim delatnostima ,IT sektoru, pa sve do softverskih kompanija i možemo reći da je pandemija koronavirusa uticala na sve delatnosti, ali ističem i napore koje ulažu država i Privredna komora Srbije, na osnaživanju ženskog preduzetništva u Republici Srbiji.

Neko ste ko stalno jača žensko preduzetništvo i pomaže ženama da se oprobaju u istom. Koji je glavni savet koji treba da zna svaka žena koja želi da krene sa sopstvenim biznisom?

Lično i kroz posao koji obavljam se zalažem za ekonomsko osnaživanje žena. Tome me je naučila moja baka koja je uvek govorila da žena treba da ima svoje ‘parče hleba’ i bude ekonomski samostalna. Upravo iz tih razloga sam inicirala da se u okviru Sektora preduzetništva PKS koji vodim, formira Sekcija za žensko preduzetništvo PKS, koja ima za cilj unapređenje ženskog preduzetnistva, promociju ženskog preduzetništva u cilju motivisanja što većeg broja žena da započnu sopstveni posao.

Koje sve pomoći žene mogu da potraže od samog Sektora preduzetništva pri osnivanju biznisa?

Svaka žena koja zeli da započne sopstveni posao je pre svega dobrodošla kod nas u Sektoru preduzetništva Privredne komore Srbije. Kod nas ,sve zainteresovane žene,kao i svi ostali zainteresovani, mogu dobiti sve neophodne informacije od značaja za njihovo buduće poslovanje. Imamo izrađen Vodič za osnivanje firme, a takođe pružamo informacije o izvorima finansiranja za započinjanje posla koji su za njih veoma značajni, jer nedostatak finansijskih sredstava često predstavlja glavnu prepreku za započinjanje posla.

Da li u narednom periodu planirate dodatne akcije pomoći ženskom preduzetništvu?

Jedan od prioriteta rada Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije je unapređenje preduzetništva, s posebnim akcentom na žensko preduzetništvo kao i preduzetništvo mladih. Veliki akcenat stavljamo na digitalizaciju poslovanja naših preduzetnica, kao i na njihovu edukaciju. U okviru Sektora organizujemo čitav niz edukacija na različite teme koje doprinose unapređenju znanja i veština naših preduzetnica. Istakla bih da su sve naše edukacije uvek besplatne. Takođe,u cilju jačanja podrške ženama preduzetnicama, na poslednje održanoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo PKS odlučeno je ,da u cilju unapređenja rada Sekcije u uslovima pandemije, a imajući u vidu sve veći broj članica koje se bave različitim delatnostima, rad Sekcije u narednom periodu bude organizovan po manjim grupama, podsekcijama. To konkretno znači da ce u okviru Sekcije ,u narednom periodu, funkcionisati više podgrupa (podsekcija) koje su organizovane po delatnostima kojima se bave naše preduzetnice. Neke od podgrupa (podsekcija) su: Podsekcija za tekstil i preduzetnice u modnoj industriji; Podsekcija za preduzetnice u oblasti digitalnog marketinga i edukacije; Podsekcija za preduzetnice u oblasti vina i vinske industrije; Podsekcija za preduzetnice u delatnostima proizvodnje hrane (tartufi, kolači, ketering,itd); Podsekcija za preduzetnice u oblasti nekretnina; Podsekcija za preduzetnice iz delatnosti male trgovine (hrana, odeća, obuća, naočare i itd), Podsekcija za preduzetnice u oblasti zdravstva; Podsekcija za preduzetnice u oblasti kafe- restorani i hoteli; Podsekcija za mlade preduzetnice do 35 godina.

Sve najave ,događaje možete da pratite na sajtu PKS, kao i na Instagram profilu Sekcija za žensko preduzetnistvo Privredne komore Srbije @sekcija_zensko_preduzetnistvo.

Koliko smatrate da je moguće biti uspešna preduzetnica i majka?

Smatram da je moguće biti i uspešna preduzetnica i posvećena majka. Upravo ta ljubav prema porodici i deci predstavlja glavnu pokretačku snagu da se izborimo sa svim preprekama i motiviše nas da budemo što bolji i uspešniji. Podrška porodice je neophodna i najznačajnija ,to govorim iz ličnog iskustva, ali i iz iskustva koje imam sa ženama u biznisu. Što je snažnija podrška porodice, žene su uspešnije u biznisu. Zato je apsolutno moguće biti i uspešna preduzetnica i posvećena majka.

Koje knjige preporučujete o uspehu i biznisu?

Svima bih preporučila knjigu koju je napisao Marsal Goldsmit pod nazivom ‘Ono što vas je dovelo ovde neće vas odvesti tamo’ . Suština je da nikada ne možete biti toliko uspešni da vise nista ne morate da radite u zivotu, što znači da ceo život treba da radimo na sebi.

Osvojili ste brojne nagrade i priznanja. Kojim Vašim uspehom ste najponosniji?

Primila sam više priznanja tokom prethodnih godina i sva priznanja koja sam dobila su mi veoma draga. Drago mi je kad neko prepozna rad i trud. Ljudi često vide samo krajnji rezultat, često ne vide koliko je rada, truda i odricanja uloženo da bi ste nešto postigli i konkretno realizovali. Priznanja su nagrada za taj rad ali i obaveza da iznova budem sve bolja i bolja. Kao što sam pomenula, sva priznanja su mi draga, a jedno mi je posebno drago, to je moje prvo priznanje koje sam primila 2016.godine. To priznanje sam posvetila svojoj mami koja je malo pre toga preminula, jer znam koliko bi bila srećna i ponosna .

Vaš životni moto?

Ima nekoliko stvari kojima se vodim u životu i tome učim i svog sina. Smatram da život često postavlja prepreke pred nas, ponekad nas i obori ali je bitno da uvek ustanemo i nastavimo dalje. Bitno je da iz grešaka naučimo lekciju i da te greške ne ponovimo, jer jedino tako greške imaju smisla. Ja sam neko ko sebi postavlja iznova nove i nove ciljeve i neko ko svoje ideje u najvećoj meri realizuje. Zato je moj moto da ako plan ne uspe ,da promenite plan nikada cilj. Smatram da je porodica najvažnija stvar u životu svakog čoveka i meni je porodica na prvom mestu, iz nje crpim svu snagu. Zato, pored svih priznanja koja sam primila, moja porodica je moj najveći uspeh u životu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ