PUTOVANJA     27.05.2017.

Budimpešta – Grad ljubavi

Smatra se da je Pariz grad svetlosti, ali i ljubavi, dok je za mene grad ljubavi Budimpešta. Ali ne, to nema nikave veze sa partnerom, već sa osećajem koji u meni ovaj grad budi iznova i iznova.

Oduvek sam želela da posetim Budimpeštu, činila mi se jako zanimljivom, sa mnoštvo lepih mesta za fotografisanje, kao i mnoštvo skulptura, mostova, građevina. Ispunila sam sebi tu do tada neostvarenu želju, doduše u zimskom periodu. Bez obzira na sneg, zimu i do -15C  i sve te vremenske neprilike, ovaj grad je osvojio moje srce na prvi pogled. Nisam verovala da će to osećanje biti te jačine, jer poznajem mnoga mesta u svetu koja u meni nisu ostavila nikakvog jačeg traga sem lepih uspomena.

Bio je to, neki dan nakon Nove godine. Sišavši iz autobusa, onako smrznuta i ukočena, nisam još uvek bila svesna lepota koju ovaj grad nosi. Već nakon sat dva moje oči su bile očarane,a dah mi je zastajao na svakom ćošku ove nestvarne idile. Verujete li u ljubav na prvi pogled ? Ooo da, ja itekako verujem, naročito kada su gradovi i zemlje u pitanju.

Trajalo je to moje uživanje u toj čaroliji svega 2 dana,ali, to je bilo i više nego dovoljno da moje srce i misli zauvek ostanu na tim mostovima, ulicama, ma, svakom ćošku u koji sam stigla da zavirim.

Kada bi me pitali šta mi je privuklo pažnju i šta bih izdvojila, ne bih mogla da odgovorim na takvo pitanje, jer ne bih izdvajala, upravo je savršeno u celini u kojoj je.

Znala sam da ću se vratiti u ovaj grad, jer ta emocija koju izaziva je i dalje bila prisutna i vukla me je misao svakodnevno na tu stranu. Ovoga puta, muzički događaj je bio zaslužan za ponovni susret. Presrećna i razdragana jedva sam čekala da ponovo osetim svu tu lepotu,  da ponovo dodirnem te mostove koji mi oduzimaju dah svaki put kada se nađem pred njima. Taj mir i sreću koju osetim na tom nestvarnom mestu je nešto neopisivo. Proleće, godišnje doba koje je dodatno obojilo ovaj grad, „nacrtalo“ mu osmeh i posulo vedrinom, radošću i žagorom. Jesam li već napomenula da tamo sanjamo budni?

Putovanje je nešto što nas čini bogatim, ne novac. Gradovi i zemlje ostaju urezani u sećanja, a pojedini i u srce. Vremenom shvatimo da je ono čega se sećamo sa osmehom jedino što je vredelo.

Imate li planove za ovo leto ? More je svakako najlepši mogući izbor, ali izdvojite par dana i posetite ovaj grad ljubavi. Ostaćete nemi i zaljubljeni, to je neosporno.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ