DIJETA     07.05.2016.

Chia semenke – nova super hrana!

Veruje da su ih u svakodnevoj ishrani  koristili drevni Asteci i Maje, na čijem jeziku chia  (čia) znači snaga, a da su  i danas veoma zastupljene u ishrani. Iako potiču iz Meksika i Gvatemale, sada su lako dostupne u većini prodavica zdrave hrane i bolje snabdevenim marketima. 

Pored toga što njihova popularnost godinama ne opada, šta je to što treba da nas zainteresuje, i podstakne na to da čia seme postane obavezna stavka na  spisku za kupovinu?

chia

Za početak:

 • Obiluje omega-3 masnim kiselinama  koje snižavaju loš holesterol i trigliceride, i pozitivo utiču na zdravlje mozga i srca. A ukoliko niste ljubitelj ribe, zanimaće vas to da sadrže čak osam  puta više omega-3 masnih kiselina od lososa!
 • Sadrže velike količine vlakana, čime dakle poboljšavaju  varenje i leče sve bolesti probavnog trakta.
 • Ukoliko ste na dijeti, nećete zanemariti to da čia aktivira glukogen koji  ima ulogu u sagorevanju  masti, i smanjuje apetit.
 • NE sadrže gluten, šećere i okside.
 • Sa samo dve kašike čia semena unećete u svoj organizam više kalijuma nego što ima u jednoj banani.
 • Sadrže više proteina od bilo kog drugog semena, ubrzavaju vraćanje energije i snage ako ste malaksali, tako da se naročito preporučuju sportistima. Proteini su neopodni za jačanje korena kose i noktiju, čemu svaka prava dama mora da posveti pažnju.
 • Sa šest puta više kalcijuma od mleka, jacaju kosti i  zube i sprečavaju  nastajanje osteoporoze.
 • Sadrže osam vrsta aminokiselina, više gvožda od spanaća i više vitamina C od pomorandže, kao i antioksidanse.
 • Iako  ne obiluju vitaminima u velikim količinama ipak sadrže i određene količine vitamina A, B, D i E. Trudnicama, doiljama i deci se svakako savetuje da konzumiraju čiu.
 • Pozitivno utiču na kvalitet sna, a svi znamo koliko nesanica može biti izluđujuća!

Preporučeni dnevni unos od strane nutricionista jeste jedna, eventualno do dve kašike čia semena dnevno, jer veća količina može preopteretiti stomak.

Ono što je sjajno kod čia semenki jeste to što imaju  neutralan  ukus koji se lako može uklopiti u većinu jela, bez potrebe da menjate svoj dosadašnji način pripremanja hrane. Ukoliko ste ljubitelji sve popularnijih smutija, dodavanje semenki u vaše omiljene recepte je najlakši put. Mešanjem sa bilo kojom salatom olakšaćete sebi  varenje nakon  ručka. Samlevene i pomešane sa brašnom  mogu biti  sastojak hleba, kolača.. Možete ih mešati sa jogurtom, kefirom, i uz dodatak malo voća i muslija napraviti idealnu poslasticu posle koje možete da zaboravite na onaj glasić griže savesti koji vas opominje da ste nabacili  kilogram viška.

baking_authoritynutrition

Čia semenke lako apsorbuju  tečnost, i ukoliko ih potopite u vodu ili mleko primetićete da formiraju želatinoznu opnicu oko zrna. To je dalo inspiraciju za veoma ukusan i zdrav chia puding, koji će vam oduzeti minimalno vremena za pripremanje. Ako ste radoznali, a sam izgled  će biti dovoljan da vas natera da ogladnite, evo recepta:

 • -U 300ml kokosovog (ili čak kravljeg) mleka dodajte 3 kašike semenki, promešajte, i zasladite sa 2 kašike meda. Po želji možete dodati i  kokos. Čitav postupak pripreme se svodi samo na to da ‘puding’ odstoji nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći. Sutradan kada izvadite puding i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, najukusniji je  i najbolji efekat ima ukoliko ga pomešate sa više vrsta voća, ali možete se ograniciti i na svoje omiljeno. U  posudu sipajte malo pudinga, pa pospite voće, i tako još jednom. A umesto komadića voća može da posluži i gusto napravljen smuti. To je osnova, a na vama je da dalje eksperimentišete.

chia1

Naša potreba za šecerom  je nešto protiv čega se teško i nerado borimo. Zašto umesto odricanja ne bi smo izabrali zdraviju alternativu? A to je upravo ovaj fenomenalni puding. On sadrži iskljucivo prirodne šećere, koji  su neopodni  našem  organizmu, a u isto vreme udovoljavaju našoj potrebi za slatkišima.

Jedino na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine semenki jeste boja. Semenke treba da budu crne(tamnosive) ili bele. Crvenkasta boja nam govori to da nisu zrele.

Reakcija vašeg organizma ukoliko se odlučite da probate ovaj fenomenalni dar prirode može biti samo pozitivna. A opcije su bezbrojne!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ