VESTI     06.10.2019.

Čišćenje kuće je naporno i dosadno? Delimo sa vama 8 načina kako da ovaj „težak“ zadatak pretvorite u pravu zabavu!

Čišćenje je često zamorno i oduzima dosta vremena, tako da nije ništa čudno što nam manjka motivacije kada je lista kućnih poslova u pitanju. Ponekad dođu dani kada je održavanje kuće urednom i blistavo čistom prosto nemoguće ili nam oduzima i ono malo slobodnog vremena koje imamo za sebe. Ali šta ukoliko postoji način da ovu dosadnu rabotu pretvorimo u zabavu?

Delimo sa vama savete koji će totalno promeniti smisao radnje „čišćenje kuće“!

1. Pustite omiljenu muziku

Najbolji način da dosadno čišćenje pretvorite u pravu žurku jeste da pustite omiljenu muziku. Napravite plej listu pesama koje vas pokreću i navode da đuskate uz ritam ili pevate u vrh drške od džogera glumeći Madonu.

2. Obucite posebnu odeću za čišćenje

Zaista nije neophodno da čištite kuću u nekoj staroj pocepanoj majici i trenerci sa samurajskom punđom na glavi. Obucite recimo stvari u kojima trenirate ili neku udobnu teksas ili flanelsku košulju i helanke. Oko glave stavite traku ili neku maramu u pin-up stilu i već ćete se osećati bolje.

3. Učinite vašu opremu za čišćenje zanimljivijom

Umesto da stalno koristite iste obične žute gumene rukavice i sunđer, potražite u radnji neke sa drugačijim dezenom. Brojni proizvođači imaju gumene rukavice u drečavim bojama ili sa motivima raznim. Obradujete sebe jednim takvim parom i videćete da će čišćenje kupatila biti lakše i zabavnije.

4. Pretvorite čišćenje kuće u trening za celo telo

Zašto samo usisavati i brisati podove i prašinu kada možete istovremeno da vežbate? Stavite neke lagane tegove oko nogu ili radite iskorake dok usisavate. Kada peglate, nakon svake ispeglane majice možete uraditi po 3-5 čučnjeva i eto vam zabavnog načina da se zategnete u isto vreme.

5. Gledajte neki film, slušajte podkast ili učite strani jezik

Ukoliko vam je čišćenje kuće samo po sebi dovoljan trening, onda možete udovoljiti sebi da napokon odgledate neki film ili omiljenu seriju dok savijate veš, peglate ili perete sudove. Možete staviti slušalice i slušati neki online kurs, takođe! Nije loša ideja, zar ne?!

6. Uključite u čišćenje kuće celu porodicu

Ukoliko su vam deca dovoljno velika, možete uključiti celu porodicu u raspremanje kuće. Pustite muziku, pripremite neke energetske zalogaje za pauzu i zabava može da krene! Ukolko su deca manja, možete da ih obučete u neke kostime ili napravite plašt od čaršafa, gumene rukavice i vaš ukrasni pojas i eto super heroja koji spašava dan i pomaže u čišćenju kuće!

7. Napravite takmičenje

Bilo da čistite sami ili u tome učestvuju i ostali ukućani trkajte se sa vremenom. Pokušajte da oborite lični rekord u brzini završavanja nekih obaveza i napravite tabelu sa rezultatima. Ukoliko je porodično čišćenje, podelite se u timove i takmičite se koji će tim pre završiti sve obaveze čišćenja.

8. Nagradite sebe nakon svakog velikog čišćenja kuće

Ovo zaiste može da bude izuzetno motivišuće za vas. Pre nego krenete sa velikim sezonskim  čišćenjem razmislite šta bi vas nakon toga najviše usrećilo. Može biti bilo šta, neka sitnicu koju želite da kupite, šnala ili komad nakita. Možda da odete na masažu ili pedikir. Niame, to može biti i sladoled, omiljeni kolač ili voćna salata na putu do vrtića ili škole kada krenete po dete. Ne brinite se, čišćenje stana ili kuće je samo po sebi dovoljan trening, tako da ste već sagoreli određen broj kalorija!

              Ovo je samo par ideja kako da čišćenje kuće učinite zabavnijim. Ukoliko imate neku vašu ideju ili porodičnu tradiciju dok zajedno čistite podeli sa nama u komentarima ispod. Biće nam drago da čujemo vaša iskustva i predloge!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ