TELO     24.07.2020.

Da li je ŠTETNA krema za samopotamnjivanje?

Sve prirpadnice ženskog pola teže ka tamnijem tenu, posebno u toku letnjeg  vremenskog perioda, a najlakše rešenje je krema za samopotamnjivanje. Retko koja žena će danas reći da joj se dopada njena svetla boja kože. Prevashodno tome, mnoge će se odlučiti i za sunčanje ili solarijum. Jedna od danas najčešćih nedoumica jeste – da li je krema za samopotamnjivanje zapravo štetna.

devojka se sunca pored reke

Preterano sunčanje prirodnim ili UV zracima je jako štetno po kožu. Ali isto tako i preterano nanošenje krema za sampotamnjivanje je štetno, zato što ima u sebi DHA, odnosno dihidroksiaceton.

Koje su posledice nanošenja kreme za samopotamnjivanje ?

Sunčanje i kreme za samopotamnjivanje isušuju kožu i samim tim uzrokuju da koža izgleda dosta starije. Takođe, mogu i da izazovu pojedina kožna oboljenja kao i rak kože. U sebi sadrže DHA, koji podstiče površinski sloj kože da potamni.

U slučaju da posedujete sprej za samopotamnjivanje morate znati da i on ima istu sadržinu kao i kreme, što znači da je njihov učinak isti. Prilikom nanošenja spreja obavezno prikrijte oči, nos i usne.

Ukoliko DHA dospe unutar vašeg organizma, udvostručiće mogućnost da u kasnijem vremenskom periodu obolite od raka.

krema za samopotamnjivanje

Još jedan razlog zbog kojeg se ne preporučuju jeste mogućnost pojave fleka na telu. Ovo može biti slučaj prilikom nanošenja, ukoliko se ne nanese pravilno ili tokom skidanja boje. Tamniji ten koji ćete dobiti kremom, izgledaće neprirodnije u odnosu na ten koji biste dobili sunčanjem.

Kreme i sprejevi za samopotamnjivanje su bolji od preteranog izlaganja suncu ili UV zracima, ali samo ako se ispravno koriste bez preterivanja prilikom nanošenja.

Kome se ne preporučuje njihovo korišćenje?

Ako na koži imate posekotine, kožna oboljenja poput ekcema, psorijaze ili pak nekih drugih oštećenja ne preporučuje se njihovo korišćenje. Takođe, mogu da utiču kod trudnica na plod.

Preplanuli ten lepo izgleda, ali je potrebno da prihvatite sebe takvi kakvi jeste, jer kad u tome uspete, dopadaćete se sebi u svim izdanjima!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ