SCENA     13.02.2017.

Da li se i koliko u Srbiji zarađuje od blogovanja ?

Da, dosta blogera zarađuje novac i živi od blogovanja. Ali, moja priča je malo drugačija. Blog imam samo godinu dana, završavam  studije ove godine, zabavljam se i učim od poznatijih blogera. Tek sam na početku i podeliću sa vama neka moja zapažanja i iskustva.

Kada radite ono što volite novac ne treba da vas brine. Ne budite naivni. Novac nije ono najbolje što će vam se desiti, jer kada srcem radite ono što volite dogodiće se ljubav, uspeh i novac. Uživam da se slikam, pišem i putujem. To je moja ljubav. Dobro se zabavljam i to mi je mnogo važnije od novca.

Podeliću sa vama neka iskustvasa mog putovanja, iako sam od skoro u ovom poslu ali verujem da će nekome značiti da čuje moju priču.

Prosečni srpski vs prosečni američki modni bloger

Blog- jedno bezgranično polje sa ogromnim mogućnostima. Mesto na kome možete pisati šta god poželite, vaš dnevnik, vaše putopise, vaša ljubavna pisma, tajne.. Ja sam se odlučila za lifestyle ali sam fokus stavila na modu.

Razlike koje sam ja  primetila između naših i inostranih brendova sa kojima sam imala prilike komunicirati proističu iz ukupnog ekonomskog ambijenta, svesti i poslovnih običaja naše Srbije. Na vama i meni je da doprinesemo da se i u Srbiji podignu standardi i učinimo je dobrim mestom za blogere i ostale građane; kultivišemo baš tu i pretvorimo je u rajski vrt.

Situacija je sledeća: komunikacija sa PR – om, ili Brand menadžerom u domaćoj blogosferi je, po mom sudu, ljubaznim jezikom rečeno – neizvesna. On će naravno svoju profesionalnu pažnju usmeriti ka televiziji ili bilbordima na ulici. Snagu tzv. influensera kao ozbiljan i daleko jeftiniji vid promocije će prepoznati tek poneko.

Komunikacija je veoma često nemušta, bez onih začinjenih zapadnjačkih fraza (koje jako prijaju): “Poštovani, hvala na Vašem pitanju…mi smo ozbiljno procenili tokovet ržišta i našu kampanju usredsredili na…Javićemo vam se… Zaxyd.o.o. s poštovanjem ….”. Dakle nedostatak u veštinama komuniciranja je ozbiljan nedostatak sagovornika, naravno i među nama (jer i nas ima veoma različitih) ali je retkost– ako vam neko iz menadžmenta i odgovori na pismo o namerama – da to bude napisano pristojnim jezikom, na celovit način. Moj apel svima koji šalju ili primaju elektronsku poštu (e-mail):

  • odgovorite na svaki mail ma koliko je van vaše zone odgovornosti/mogućnosti;
  • ako vam se neko zahvalio neka vaš odgovor mail-om glasi :”Hvala”;
  • Ako ste dobili obaveštenje i završavate prepisku, odgovrorite, makar, sa univerzalnim “OK”, da bi sagovornik znao na čemu je.

Baš zbog izgrađenih kriterijuma u komuniciranju, lakše uspostavljam kontakt sa ljudima koji rade u “kultivisanim” blogosferama. Statistika je – otprilike-  na 35 realizovanih poslova sa inostranim brendovima dolazi negde oko 5 domaćih brendova. Najviše mi se sviđaju američki standardi, kultura i običaji u poslovanju. Šta god da imaju da vam saopšte, pa čak kad su i neke neprijatnevesti, uradiće to na ljubazan način,  zaista će se potruditi da iskažu poštovanje. Osetićete i jednu dozu opušenosti u rečima: “Milice, nadamo se da ste uživali u našem proizvodu,” a poslali su gamesec dana pre tog pisma. “Da li Vam se sviđa naša četka/pribor za šminku…obradovali biste nas jednim postom o našem proizvodu kada budete imali vremena”…

I tako.

“Ljubaznost se uvek isplati,” kažu mudri trgovci.

Zarada prosečnog srpskog blogera vs zarada prosečnog američkog (elsewehere) blogera

Ne preterujmo.

Možda su na nekim razvijenim nivoima bloga zarade ozbiljne, i sama slušam o vrtoglavim ciframa, zaradama nekih poznatih blogera. Možda je to stvarnot ako. Ustvari, želim da svi zarađuju koliko god mogu s uživanjem da potroše.

Možda treba da vas ostavim da na “listu lokvanja” sanjate o velikim zaradama.

Ipak, nije tako.

Moja su iskustva ovakva: možeš dobiti neki sat,nakit, šminku da reklamiraš, možda čizme, sandale da napraviš post. Zadržiš to u svom ormanu kao pehar, piznanje i – to je sve.  Novca, bar na nivou uticaja koji ja imam, nema. Pored mnogobrojnih uspešnih inostranih saradnji, želela bih se zahvaliti i nekim domaćim brendovima sa kojima sam imala uspešnu saradnju: Ercegovac šeširi, After party šolje i Werkstatt nakit…

Moj stav je da novac ne treba da bude pokretač i osnovni motiv. Dok se igramo i čarolija traje, dok uživamo u postovima, svojoj posebnosti, dok imamo bar po hiljadu pratilaca koje ne smemo da izneverimo…odlično je. Ako novac počne da gospoadari našim srcima i njemu “prodamo dušu”, šta ostaje?

Od “stranaca”sam dobijala nekakve ponude. Ništa veliko, ali se neka kontinuirana saradnja nije započela.

Zašto? Problem je što malo njih – uprkos svemu što nam se događalo – zna gde je Srbija. Mala zemlja, mali dometi i uticaji.

E, to hoćemo da promenimo. Da unapredimo naše e-prisustvo na internetu i podignemo standarde srpske blogosfere dobrim/zanimljivim sadržajima, pristojnom komunikacijom, kao kopači zlata pronalazimo teme, reči, fotografije i–milina.

Podesi svoju vibraciju svom hrabrom i plemenitom srcu.

Photo: Marija Andrić

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ