GASTRO     20.02.2021.

ŽENSKI ČAJ: Da li ste probali čaj od lista maline?

Čaj od lista maline ima, kao i mnogi čajevi, razna lekovita svojstva. Iako je u narodu poznat kao ,,ženski čaj“, najnovija istraživanja potvrdila su da je delotvoran kako za zdravlje žena, tako i za zdravlje muškaraca. 

Svi znamo da su plodovi malina jestivi i nutritivni, međutim većina ljudi ne zna da su sami listovi ovog ploda vrlo hranjivi. Listovi maline imaju visok sadržaj vitamina C, E, A i B i sadrže niz minerala kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum i fosfor. Takođe sadrže esencijalne minerale u tragovima kao što su cink, gvožđe, hrom i mangan. 

Iako se čaj pravi od sušenog lista maline, ukus pre podseća na kombinaciju kamilice, nane i crnog čaja. Ukus je, za razliku od recimo uvinog čaja, veoma prijatan i blag.  Ono što je važno znati, kako biste zaista osetili promene i blagodeti ovog čaja, je da je potrebno je piti ga redovno- minimum jedna šolja dnevno tokom mesec dana.

Red Raspberry Leaf Metro

Možete ga kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane. Dovoljno je da jednu kašičicu čaja potopite u vrelu vodu i ostavite ga da odstoji 5 minuta pre konzumiranja. 

Uravnotežava ciklus, poboljšava zdravlje materice i ublažava menstrualne bolove

Čaj od lista maline izuzetno je pogodan kada se radi o regulisanju nepravilnih ciklusa i generalnom održavanju zdravlja ženskih reproduktivnih organa. Svojim blagim ukusom i značajnim lekovitim svojstvima utiče na opuštanje mišića i samim tim ublažava menstrualne bolove.  Osim toga, sadrži alkaloide koji potpomažu jačanje i toniranje materice i karličnog područja. 

Utiče na održavanje zdravlja prostate

Kao što smo već rekli, ovaj čaj je takođe izuzetno koristan i za muškarce. Osim što utiče na održavanje zdravlja prostate, on ima tonirajući i umirujući efekat na muške reproduktivne organe.

Smanjuje upalu i zaceljuje 

U narodnoj medicini smatra se da čaj od lista ima dejstvo ,,hlađenja“, u smislu da potpomaže pri smanjenju upala u telu. Ova biljka, pomaže pri zatezanju kože oko rana i pospešuje zaceljivanje. 

Olakšava varenje

Čaj od lista maline pomaže pri stimulisanju i harmonizovanju procesa varenja. Vrlo je delotvoran kada se radi o smanjivanju mučnine, probavnih smetnji, dijareje i konstipacije. Utiče na jačanje sluznice crevnog trakta i štiti creva od iritacije.

Ublažava bolove u grlu

Svojim dejstvom, ovaj čaj ublažava simptome koji se odnose na nadraženo grlo i infekcije respiratornih organa. Svojim blagim delovanjem čisti pluća i disajne organe, ublažava infekcije sinusa i smiruje kašalj.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ