ISHRANA     05.05.2017.

Da li treba koristiti šećer, so i začine u ishrani beba ?

Pošto su naša deca  naše najveće blago, pravilna ishrana deteta treba biti prioritet u zaštiti zdravlja deteta. Posle perioda dojenja ili hranjenja  adaptiranim formulama, kreće period uvođenja novih namirnica i kašica kod bebica. Dete se susreće sa novim ukusima, a roditelji u želji da  dete bude zadovoljno imaju dilemu da li da detetu ipak malo posole kašicu od povrća, ili pak da daju po neki slatki napitak ili slatkiš svojim mezimcima.  Da li  koristi začine i šećer u ushrani beba ili to ipak nije pametno diskutovaćemo u narednom tekstu.

Da li korišćenje soli može biti opasno po bebu ?

Prilikom uvođenja novih namirnica kod beba, postepeno se uvode prvo žitarice, povrće i nakon toga voće. Može se krenuti sa pirinčanim kašicama kojima nije potrebno dodavati ništa od začina.U periodu privikavanja na nemlečnu ishranu, treba izbegavati so i začine bez obzira što mame i tate misle da je bebama bljutava hrana. Do 6 meseci bebinog uzrasta potreba bebinog organizma za solima je zadovoljena količinom koja se nalazi u majčinom mleku ili adaptiranim formulama. Unošenje veće količine soli može da dovede do problema sa bubrezima kod beba pošto njihovi organi jos nisu razvijeni u dovoljnoj meri, a kao posledicu može imati povišen krvni pritisak u odraslom dobu

Ne treba preterivati ali ponekad može par zrna soli, kao što je preporučena doza od 1 g dnevno, do prve godine života.

Ukoliko se dvoumite da li je bebina hrana dovoljno slana, mošete da začinite nekim začinskim biljem kao što su celer, bosiljak ili peršun.

Da li korišćenje šečera može biti štetno po bebu ?

Šećer spada u grupu ugljenih hidrata, koji nisu dobri kako za odrasle ,  tako ni za bebe.Takođe treba izbegavati i gazirana pića i slatkiše pošto vode u gojaznost a mogu i da izazovu karijes kod beba. Bebama je najbolje dati sveže voće ili voćne sokice, sveže ceđene. Deci takođe ne treba davati razna gotova jela, takozvane grickalice jer su pune skrivenog šećera i masti koje bebama mogu samo naneti štetu dok hranljivih sastojaka gotovo i da nema. Međutim, saharoza sama po sebi i u određenim količinama nije loša i prirodno se nalazi u čitavom nizu namirnica, a posebno onima bogatim ugljenim hidratima, kao što su žitarice, voće i povrće.Ti šećeri su itekako potrebni Vašem detetu za pravilan rast i razvoj.

Kako vaša beba raste vi ćete i nju privići na porodični meni, tj.hranu koju svakodnevno spremate.

Drage mame, nadam se da sam Vam pomogla vezano za nedoumice oko korišćenja soli i šećera,  a kako ćete isplanirati bebine obroke ostavljam vama. Najbitnije je da je beba zdrava i zadovoljna.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ