KULTURA     12.12.2017.

Dalijev muzej – SKLOP BIZARNOSTI I HUMORA

Pretpostavljam da se do sada niste susretali sa spojem mašte i jedne doze ludosti. Ukoliko ipak jeste, ne verujem da je to imalo ličilo na dela Salvadora Dalija. Vreme je da posetite Dalijev muzej i uživate u delima koja će vas ostaviti bez teksta i dozvoliti vašoj mašti da se izbori za „reč“ i upozna vas sa nesvakidašnjim sklopom čovekovih misli, želja i pogleda na svet. Naravno, iz ugla zaista posebnog čoveka i nadasve drugačijeg.

Salvador Dali je rođen 1904. godine u Figuerasu, mestu pokraj Barselone. On je bio španski slikar, pisac, dizajner i autor filmova. Mnogi njegova dela nazivaju bizarnim, što donekle i jeste istina, koju većina spozna kada se susretne oči u oči sa njima. Sarađivao je i sa Wolt Disney-em, što puno govori o njegovoj kreativnosti, mašti i snovima.

Muzej u Figuerasu, koji je Dali osnovao, odiše različitošću, ludilom i ogromnom količinom magije i mogućnošću da sami uočimo u njegovim delima zapravo ono što želimo. U celoj priči glavnu ulogu igra perspektiva, koja je različita kod svih nas, što nam daje prostora da upotrebimo i svoju maštu.

Spoljašnji izgled muzeja je jako intesantan i možemo reći šašav. Prilikom posete istog, sećam se pitanja jedne od putnica: „Šta predstavljaju ove figure na samoj fasadi muzeja?“…mnogi su govorili da je to hleb, (tačnije figura izrađena od purpurne pene koja podseća na hleb), dok je meni zapravo ličilo na kornjače, što je ujedno i dokaz da njegova dela zapravo jesu ono što naše oko vidi i ono što naša bujna mašta zapaža.

Na samom ulazu zapravo počinje pravi doživljaj i avantura.

Dali, neko koje definitivno bio lud na jedan svojstven i čudan način. Definitivno je bio drugačiji i neko ko je upotrebio previše svoje mašte (ponekad bizarne) stvarajuća sva svoja dela. Fascinira svojim mislima i kreativnošću. Sigurno ćete pronaći svoje omiljenje komade. Puno snova, mašte, zabave i različisto ima u svim njegovim delima.  Dozvolio nam je da koristimo našu percepciju i otkrijemo šta se krije u slikama, figurama i drugim umetničkim delima koje je kreirao za života. Nadasve, poseban čovek i umetnik, jedinstven i drugačiji od ostalih.

Ne zaboravite da, ukoliko vam Figueras bude usputna stanica, svratite u Muzej i priuštite sebi dobru zabavu, smeh, ponekad i strah i razne misli koje će vam se motati po glavi dok svako od dela budete nesveno analizirali.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ