DIJETA     17.04.2022.

DETOKS SUPAMA! Evo zašto je PUNO ZDRAVIJI nego detoks sokovima

Čišćenje organizma supama mnogo je učinkovitije od popularnih smuti dijeta, kaže doktor Oz. Vredni sastojci iz supa lakše ulaze u telo i možete ih jesti koliko želite. Evo kako izgleda detoks supama!

Zeleni kašasti sokovi obično se preporučuju kao jedini obroci kod detoksikacijskih dijeta zbog visokog udela nutrijenata koji ostaju u sirovom povrću. Takođe se u ovim sokovima ti nutrijenti razbijaju na najmanje delove, zbog čega se bolje apsorbiraju u organizmu. No kašasti sokovi imaju jednu manu koju supe nadoknađuju – nedostaje im vlakna. Vlakna se u organizmu ponašaju kao četke. Ona doslovno čiste probavni sistem od štetnih materija i omogućuju njihovo brzo izbacivanje. 

Miksanjem povrća u blenderu vlakna se razbijaju i gube svojstvo čistača. Upravo zbog toga su supe bolji izbor za detoksikacijsku dijetu. Dr. Oz objašnjava da nutrijenti iz supa, iako ih u smutijima ima više, lakše ulaze u organizam. One su dobre za imuni sistem i čuvaju srce zbog visokog udela vitamina K. Odlične su i za gubljenje kilograma jer su lako probavljive i ubrzavaju metabolizam, piše miss7zdrava.24sata.hr.

Bez brojanja kalorija

“Stoga je ova trodnevna detoksikacijska dijeta supama idealan početak za bilo koji program mršavljenja”, kaže Oz. 

U ovom trodnevnom planu, dodaje, supe se jedu pet puta na dan. Počinje se posebnom supom za doručak, koja ustvari podseća na žitnu kašu. Zatim sledi juha za užinu, pa za ručak, ponovo užina i na kraju supa za večeru. Kod ove dijete nema brojenja kalorija! Količina supe koju ćeš pojesti u obroku zavisi samo o tebi – jedi do sitosti. 

Dijeta čarobnom supom

Sve supe se prave u istom loncu kako bi očuvala hranjive sastojke i koristite detoksikacijske namirnice. Prva supa u danu ustvari je zobena kaša s voćem i začinima poput cimeta. Zob će ti dati potrebnu energiju ujutro, a u kombinaciji s voćem i cimetom pomoći će probavnom sistemu da izbaci štetne materije i pripremi ga za nastavak dana. Dr. Oz preporučuje i “ratničku supu”.

Ratnička supa po preporuci dr. Oza za detoks supama

Ratnička supa obiluje lukom i belim lukom i raznim povrćem koje jača imunitet i daje energiju organizmu. Bielerovo varivo dobilo je naziv po doktoru Henryju G. Bieleru, autoru knjige “Hrana je vaš najbolji lek”. Ovo jelo sastoji se od zelenog povrća poput graška i tikvice i lišća celera i peršuna. Kad se izmiksa u gustu supu uz dodatak kokosovog ili maslinovog ulja, ovo povrće pruža vitamine i minerale potrebne za obnavljanje prirodne funkcije metabolizma. Ovu supu jedite i do dva puta na dan. Za večeru je najbolja pileća supa, puna proteina, nutritivnog povrća i ukusnih začina. Nju možete napraviti dan ranije, kuvajući piletinu na laganoj vatri, savetuje Oz. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ