MODNE VESTI     17.11.2016.

Dizajnerke Lada Dragović i Sonja Mirkov oživele kulturno nasleđe i srpski folklor

Modna dizajnerka Lada Dragović i dizajnerka nakita i vajarka Sonja Mirkov pokrenule su projekat “Budućnost nasleđa” koji je inspirisan srpskim folklorom, a ima za cilj razvoj moderne gradske nošnje. U okviru projekta, dizajnirale su istoimenu kolekciju, koja spaja elemente iz srpske tradicije sa današnjim, savremenim dobom.

S obzirom na to da je stara izreka glasila “Kad u Parizu pada kiša, u Beogradu se otvaraju kišobrani”, dve dizajnerke su pokušale da svojim kreacijama ožive tradicionalno srpsko odelo, koje je nekada bilo u koraku sa najvećim svetskim prestonicama mode.

Srbija im je bila neiscrpan izvor inspiracije, a vođene tom idejom spojile su dve različite, ali kompatibilne grane umetnisti – modni dizajn i dizajn nakita. Kroz zanimljive etno detalje i uz neobičnu formu pokušale su da ožive kulturno nasleđe i stare zanate.

Oživljavanje zanata se pre svega ogleda kroz ručno rađen nakit, zatim obuću, kapu, torbe, ali rađene u savremenoj tehnici, kao što je galvanizacija.

Osim modnih detalja, i svi odevni predmeti su rađeni u savremenoj produkciji, a od materijala su korišćeni svila, pamuk, saten, zatim imitacija krzna…

Dizajnerke su želele da akcenat stave na dostojanstvenost, eleganciju i uzvišenost nekadašnjih vremena. One ističu da su devojke koje nose njihove kreacije prave dame, koje prkose zakonima današnjice, i čuvaju svoje dostojanstvo.

Sonja Mirkov je diplomirala na primenjenom vajarstvu na FPU 2010. godine. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji, kao i na domaćim i internacionalnim simpozijumima za skulpturu i nakit. Na koloniji MajdanArt 2010. njen nakit ušao je u zvaničnu proizvodnju, a osvajala je nekoliko nagrada za skulpturu.

Lada Dragović diplomirala je modni dizajn na fakultetu Mod’Art International 2010. godine, nakon čega su usledile kolekcije “Kuku nest”, “Haze”, “Meet my granny”, “Šesta stanica Vizantije”,“Robes à la française”, “Pink apple” i “The Piano”.

image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7 image8 image9

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ