LICE     23.04.2019.

Doktorka Bojana Marić – o sebi i estetskoj medicini

Drage čitateljke,

od danas krećemo sa jednom super rubrikom u kojoj će nam pomagati naša divna stručna saradnica, doktorka Bojana Marić.

Pričaćemo o zanimljivostima iz estetike, savetima, popularnim tretmanima i intervencijama. Bićete u mogućnosti da postavljate pitanja i svakako, kao i uvek, komentarišete aktuelne teme.

Za početak predstavljamo divnu Bojanu sa kojom ćemo se družiti, nadamo se u što dužem periodu.

  1. Recite nam malo više o svojoj karijeri u početku…

Nakon završene Gimnazije 2006 upisujem Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i time ostvarujem svoju dugogodišnju želju. 2012 nakon završetka šestogodišnjih studija, započinjem stažiranje na VMA, gde mi se javlja veliko interesovanje za bavljenje estetskom medicinom. 2013 godine se zapošljavam u Hitnoj službi, gde radim do 2017 godine kada prelazim u SBZEN (Specijalna bolnica za edemsku nefropatiju). Od momenta kada sam završila sa stažom započinjem sa edukacijama i usvršavanjem u polju estetskih nehiruških metoda i time se već 6 godina aktivno bavim.

  • Zašto baš estetska medicina?

Tokom studija bila sam zainteresovana za internu medicinu, ali tokom stažiranja me je privukla ova, kako bi se to možda moglo definisati interdisciplinarna grana- estetska medicina. Za mene je medicina, kao najlepša nauka, u spoju sa estetikom zaista nešto sjajno, a još bolje je to što se se ceo koncept svodi na nehiruške I neinvazivne metode. Ova grana nas pretvara u umetnike, koji ulepšavaju, podmlađuju I vraćaju osmeh na lice  ljudima. Predivan je osećaj kad vam pacijent kaže da ste mu vratili osmeh na lice, kada vidite da zaista uživa u svojoj lepoti I novom izgledu, I kada mu izmenite sve one atribute koji kod njega izazivaju negativne emocije.

  • Koji tretman žene najviše koriste?

Najizvođeniji tretman u antiaging medicini je injekotvanje Botulinum toxina I hijaluronskih filera, što je takođe I moje iskustvo. U poslednje vreme mezoterapija lica I tela je prilično aktuelna metoda koju praktikuju kako mlađa, tako I starija populacija pacijentkinja. Napomenula bih da se na neki način promenila svest o antiaging metodama I da žene sve više razmišljaju o tome preventivno, što je svakako pohvalno.

  • Šta je najbolje za redukovanje viška kilograma pred letnju sezonu?

Ako govorimo o gojaznosti, to je ono što će vam svaki lekar reći, a to je ishrana uz fizičku aktivnost. Veza ove dve stvari je neraskidiva, te primena strogih dijeta ili izolovano fizička aktivnost svakako ne mogu dovesti do prvih rezultata. Kada govorimo o korigovanju ishrane, ona obavezno mora biti uz nadzor stručnog lica doktora, nutricioniste. Fizička aktivnost takođe mora biti prilagođena zdravstvenom stanju pacijenta. Pacijenti koji imaju normalnu telesnu masu, neretko imaju problema sa nagomilanim masnim naslagama na odrerđenim delovima tela kao što su bokovi, stomak, butine, te se I oni javljaju na sve popularniju lipolizu. Lipolizom se zaista postižu sjajni rezulatati kada je samnjenje obima u pitanju. Narvano još jednom bih napomenula da se ova metoda ne preporučuje kod gojaznih pacijenata kao vid redukcije telesne težine.

  • Da li se susrećete sa ženama koje preteruju kada su usluge estetske medicine u pitanju I da li pristajete baš sve da radite po zahtevu pacijenta?

Svakako da se neretko susrećem I sa takvim pacijentkinjama, ali zadatak doktora je da proceni gde je granica I da na to pacijentu obavezno ukaže. Smatram da takvi pacijenti nikada ne bi bili zadovoljni potpuno, koliko god bi doktori išli daleko u ispunjavanju njihovih zahteva, jer je uglavnom posredi neki potpuno drugi razlog nezadovoljstva koji količina estetskih zahvata ne može nadomestiti. Kada su takvi zahtevi u pitanju, ja zaista nikad ne pristajem da ih ispunim, ako taj njihov zahtev nije u skladu sa anatomijom, fiziologijom I onim čemu sam ja učena I što je estetski prihvatljivo. Smatram da doktor koji pristaje na tako nešto pokazuje svoje neznanje I pravi kardinalnu grešku,  jer se mi moramo voditi onim što smo naučili, a to su proporcije I međusobni odnosi struktura lica, kao I njegove anatomske karakteristike. Zamislite kada bi svaki doktor ispunjavao želje pacijenta, kako bi izgledalo to lečenje, te recimo  da preporuci antibiotik od 1000mg dnevno, a pacijent traži 4 puta veću dozu. 

  • Koje godine su idealne za početnu negu bora?

Starenje je zaista kompleksan I nezaustavljiv proces, ali se svakako može usporiti. Prvi znaci starenja kože se vide već između dvadesetete I tridesete godine, kada se pojavljuju fine linije I plitke bore, koje se kasnije udubljuju. Starenje kože prati gubitak kolagenih I elstičnih vlakana, smanjenje koncentracije hiljaluronske kiseline, uz fotooštećenja kože I druga oštećenja. Moj savet bi bio da se već između dvadesete I tridesete započne sa pojedinim tretmanima, naravno koji su prilagođeni tom periodu, kako bi se na neki način prevenirao i usporio ovaj prirodni proces, I kako bi kasnije tokom života imali lepo I negovano lice. Kada se na vreme počne sa tretmanima, kasnije u zrelijim godinama će mnogo manje radikalne I invazivne metode dovoditi do boljih rezultata.

  • Koji je Vaš omiljeni tretman?

Od samog početka to je tretman injektovanja hijaluronskih filera, jer ovaj tretman mene kao doktora pretvara na neki način u umetnika. Hijaluronski fileri vam daju mogućnost da vajate na licu, dajući mu novi, lepši I mladolik izgled. U rukama iskusnog injektora hijaluronskim filerima zaista možete postići sjajne rezultate. Taj spoj neinvazivnog I nehiruškog trertmana, kojim injektujete supstancu koju već posedujete u organizmu, a da time postignete tako prirodne I lepe rezultate je zasta nešto posebno. Na taj način brišem sa lica umoran, tužan, ljutit izgled, a vraćam mu lepotu, atraktivnost, mladolikost, a onda se mojim pacijentima usele sreća, zadovoljstvo I samopouzdanje u život.

  • Da li imate neku dnevnu beauty rutinu?

Naravno da imam, kao većina žena, ali isto tako kao I većina žena ne ispunim baš svaki korak sa tog mog “spiska”. Temeljno čišćenje lica, nanošenje kreme I /ili boostera uz masažu lica, koja nekad bude brzinska, ali I antirida jer imam naglašene podočnjake su deo moje dnevne rutine. Kad god ugrabim vreme na tokom tuširanja potrudim se da takođe obavim masažu, koju kasnije nastavim utrljavanjem mleka za telo. Uz to trudim se da se zdravo hranim, da se što više bavim sportom, mada iskreno nikada ne budem zadovoljna količinom vremena koje odvojim za trening, jer kao bivši karatista koji je trenirao svakog dana, sada nisam ni upola toliko aktivna. Jako volim da se šminkam, ali se trudim da šminka bude kvalitetna i ne bude previše “teška” za kožu, te tako pre biram tonirane kreme za svakodnevu uporebu, umesto pudera. Možda čak duplo više vremena od onog koje sam koristila za sminkanje trošim na temeljno skidanje iste. Fotoprotekciju uvek koristim I zbog svetlog tena, ali I zbog prevencije fotooštećenja kože, pa tako biram dnevne kreme koje obavezno sadrže zaštitni faktor.

  • Šta najviše šteti koži?

Rekla bih mnogo toga, UV zraci, pušenje, aerozagađenja I druge nečistoće, loša ishrana, neadekvatna hidratacija organizma, umor I nedovoljno sna, neadekvatna nega kože, loša I nekvalitetni kozmetički proizvodi I šminka… Naravno ako ne govorimo o pojedinim bolestima I stanjima koja dovode do dodatnih oštećenja kože.

  1. Da li dojenje šteti koži?

Smatram da je dojenje jedan predivan čin, ali sve te promene koje se dešavaju u organizmu takođe se dešavaju I na koži.  Trudnoća, a zatim i dojenje predstavljaju povećane zahteve za celo telo, sve organe, pa tako I za najveći organ – kožu, te tako možda I ponajviše te promene primećujemo na njoj. Koža često postaje dehidriranija, isušenija, gubi na tonusu, svežini I jedrini. Često spoj prethodno navedenog sa umorom majke, brigom oko bebe, povećanim obimom obaveza, manjkom vremena za sebe I negu kože, nedovoljnom hidratacijom dovode do toga da promene na koži postanu još izraženije.

https://www.instagram.com/dr_bojana_maric/

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ