BEBA     22.10.2019.

Došlo je vreme za kupovinu prvih cipelica – kako izabrati prave?

Roditelji uvek žele sam najbolje za svoje dete, te često u toj želji požure sa nekim odlukama. Kao recimo sa kupovinom prvih cipelica. Naime, većina fizioterapeuta će vam preporučiti da prve cipelice kupite onda kada dete počne samostalno da hoda.

Dete je počelo samostalno da hoda kada samo, bez oslonca i pridržavanja napravi sedam do devet koraka. E, tada je vreme za prve cipelice! Tada, takođe, krene i bujica pitanja: koji model, koji proizvođač, koji uložak, koja veličina itd.

Utvrdite veličinu bebinog stopala

Prvo je neophodno da utvdite veličinu bebinog stopala. Naime, obuća ne bi trebalo da bude niti prevelika, niti mala. Ukoliko je prevelika, dete se nepravilno oslanja stopalom, što može kasnije da dovede do nepravilnog hoda ili deformiteta stopala. Takođe, premala obuća dovodi do niza nelagodnosti, oticanja stopala, urastanja noktiju i sve to može izazvati deformitete i određenu štetu.

Delimo sa vama nekoliko saveta i činjenica na koje bi trebalo obratiti pažnju:

  • Neka prva cipela bude poluduboka kako bi držala skočni zglob.
  • Trebalo bi da bude idealne tvrdoće. Ukoliko je pretvrda, ograničavaće pokrete i obrnuto, ukoliko je premekana neće pružiti neohodnu potporu i stabilnost pri hodu.
  • Neka cipelica bude sa malo višom i tvrdom petom, a mekanim i širokim delom gde su prsti.
  • Poželjno je da ima anatomski uložak, ali nije neophodno.
  • Cipelice bi trebalo da budu kožne, šivene, ne preporučuju se lepljene sa gumenim đonom.
  • Potrudite se da prva i svaka sledeća cipelica bude idealne veličine. Ukoliko ne možete probanjem da zaključite, zamolite nekog od prodavaća da utvrdi tačnu velićinu putem šablona.

Veoma je bitno da dete nikad ne nosi nasleđenu obuću. Takva obuća može da dovede do deformiteta, jer je neophodno da se cipelica oblikuje i idealno prilagodi stoplu deteta, kako bi pružila idealnu potporu i stabilnost pri hodu.

I naravno za kraj, najveća dilema roditelja, da li kupiti cipelice sa čičak trakom ili pertlama. Izbor je na vama, ukoliko cipelica zadovoljava gore navede kriterijume. Jedne je lakse obuti, one sa čičak trakom. Ali, one na pertlanje mališani teže skidaju sami.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ