RAZVOJ DECE     22.06.2019.

Dozvolite deci da budu deca!

Sigurno često pomislite kako vreme prebrzo leti. Dok se trepnete, vaše dete je već u pubertetu. Dok se okrenete, već završava školu. Počinje da izlazi sa društvom, ne provodi puno vremena sa vama, muče ga ljubavni problemi. Sve ide svojim tokom, ali zaista brzo. Zato, dok su deca, pustite ih da budu baš to – deca!

Posvetite se svom detetu

Provodite što više vremena sa svojom decom. Posvetite im se. Odrastanje je najvažniji period života kada dete najviše uči i pamti sve što mu kažete. Iskoristitite to vreme na najbolji mogući način. Biće vremena i za kompjuter i za mobilni telefon. To im u detinjstvu nije potrebno.

Čitajte im bajke, kupujte im igračke, odvedite ih u park. Nedelju iskoristite da pogledate sa njima novu dečju predstavu. Umesto mobilnog telefona, dajte im bojanku. Pustite ih da se igraju sa decom iz komšiluka. Sigurno će im lastiš i ćorave bake biti zanimljivije od video igrice.

Dozvolite detetu da mašta

Pustite ih da maštaju. Treba da imaju svoje snove. Podržite ih u tome. Neka zamisle želju dok duvaju rođendansku svećicu ili kad vide zvezdu padalicu. Pustite ih da veruju u Deda Mraza. Dozvolite im da imaju izmišljene prijatelje sa kojima će se igrati. Pustite ih da istražuju, da upoznaju svet oko sebe, da budu radoznali.

Kad odrastu, i sami će shvatiti šta je život. Ali, potrudite se da uživaju u svom detinjstvu. Nema potrebe da ih požurujete. Imaće vremena za sve. Pustite ih da budu deca!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ