VESTI     18.10.2019.

Držite vaš kućni budžet pod kontrolom uz pomoć ovih saveta!

Često se iznenadimo kada vidimo stanje na našem računu, a do plate ima jos nedelju dana najmanje. Neočekivani troškovi mogu poremetiti naš kučni budžet, te je uvek zgodno znati trenutno stanje i imati jasan uvid u primanja i mesečne troškove.

Delimo sa vama nekoliko saveta kako da kućni budžet držite pod kontolom bez obzira na sve (ne)planirane troškove.

Nađite jedno mesto gde ćete držati sve račune

Mnogo je zgodno ukoliko razdvojite plaćene i neplaćene račune. Možete ih držati u različitim fiokama ili staviti u istu fasciklu, ali odvojiti pregradom. Ili jednstavno možete iskoristi neku kutiju koju već imate. Jako je bitno da sve neplaćene račune držite na jednom i vidnom mestu, kako biste ih platili što pre, shodno primanjima. Nakon plaćana odvojite ih na gomilu sa drugim plaćenim računima. Ukoliko plaćate online, skinite kopiju e – priznanice i pohranite u poseban folder na vašem kompijuteru. Na ovaj način imate uvek dostupne račune ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da se ulogujete na vaš nalog za plaćanje.

Pratite vaša primanja i račune koji pristižu na plaćanje

 Shodno primanjima napravite mesečni plan plaćanja različitih računa i držite se tog plana. Na taj način ćete imati jasan uvid u budžet koji vam ostaje na raspolaganju. Takođe, neplanirani mesečni troškovi će vas manje iznenaditi ukoliko uvek znate koliko novca imate na raspolaganju i šta vam još pristiže od računa.

Kreirajte rutinu – napravite plan za presek stanja

Ubacite pregled budžeta i plaćanje računa u vašu nedeljnu rutinu. Recimo, svakog petka možete sesti i platiti sve račune koji su stigli u toku nedelje. Potom, napravite raspodelu kućnog budžeta za sledeću nedelju sa jasnom trenutnom finansijskom slikom.

Kako vam ovo sve ne bi bilo zamorno, unesite malo kreativnosti i vedrine. Nađite jedan kutak u stanu gde ćete držati svu bitnu finansijsku dokumentaciju. Možete kupiti fascikle u nekim jarkim bojama ili sa zanimljivim dizajnom kako bi vam bilo sve to malo lakše.

Kako bi vam bilo pregledno, svu bitnu finansijsku dokumentaciju podelite u tri kategorije:

  • ZA PLAĆANJE – sve što je neophodno da platite za tekući mesec;
  • U PROCESU – tu možete držati dokumenta/ račune koji se plaćaju kvartalno;
  • ZA SKLADIŠTENJE – ovde držite dokumenta koja bi trebalo čuvati, ali ne ulaze u kategorije koje već imate definisane (infostan, struja, kablovska televizija…).

Kako uspostavite sistem i klasifikujete račune i primanja, sve ovo će postati vaša rutina koja će vam pomoći da nemate dugove i da u svako doba znate stanje na računu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ