MODNE VESTI     09.09.2016.

Ešli Grejam: Model koji pomera granice lepote

Koliko puta ste ljubomorno gledale savršeno građene modele na naslovnicama različitih časopisa, želeći da izgledate poput njih?  Bombardovani smo sa svih strana fotošopiranim fotografijama lepotica koje kao da se uklapaju u jedan isti kalup koji ne dozvoljava nikakva odstupanja. Sa jedne strane nam poručuju da volimo sebe i svoje telo a onda nas obasipaju slikama koje govore “Bićeš privlačna jedino sa ovakvim telom!” Srećom, čini se da se trend polako menja – svoje mesto na modnoj sceni počinju da zauzimaju i devojke nekonvencionalne građe, poput mnogobrojnih “plus-size” modela.

1

Jedna od njih je i Ešli Grejam, dvadesetdevetogodišnja lepotica koja svoje obline pokazuje sa ponosom celom svetu. Izgradivši uspešnu karijeru u svetu mode, doprinela je sprovođenju revolucije  na modnoj sceni  na kojoj se tradicionalno samo mršave devojke smatraju idealom lepote. Činjenica da je ova devojka sa celulitom i viškom kilograma uspela da se nađe na naslovnicama poznatih časopisa poput “Elle” “Sports Illustrated” , “Maxim” i “Cosmpolitan”, predstavlja inspiraciju ženama širom sveta. Izgleda da čvrsta pravila napokon popuštaju, a ustaljeni kalupi se polako ruše, oslobađajući mesto za prirodnu lepotu koju svaka žena nosi u sebi.

Ipak, Ešli nije baš svačija miljenica. Mnogi ne vole i ne podržavaju njen izgled, smatrajući da šalje ženama nezdravu poruku da bi trebalo da budu gojazne. Edvina Kari, bivša britanska ministarka zdravlja, izjavila je da slike plus-size modela samo podstiču širenje gojaznosti, donoseći više štete nego koristi. Ešli je izdvojila kao predstavnicu ovog „pokreta“, tvrdeći da njena prekomerna težina nije glamurozna već samo prikriva mnoštvo potencijalnih zdravstvenih problema. Ali da li je to baš tako? Na ove kritike je odgovorila Nataša Devon, bivša manekenka a trenutno savetnica za mentalno zdravlje i brigu o telu u britanskoj vladi, napominjući da nismo svi rođeni sa istom građom i da Ešli samo pokazuje tu različitost.

2

Suviše olako donosimo zaključke o nečijem zdravlju na osnovu fizičkog izgleda. Rezultati istraživanja objavljenog u Međunarodnom žurnalu gojaznosti pokazuju da težina nije uvek pouzdan pokazatelj dobrog ili lošeg zdravlja. Naime, gotovo polovina ispitanika iz ovog istraživanja sa prekomernom težinom je zapravo bila zdrava. Suština leži u zdravoj ishrani i dovoljno fizičke aktivnosti.  Iako nije standardna mršavica, to nikako ne znači da Ešli Grejam ne ističe značaj redovnog vežbanja i zdrave, balansirane ishrane. Naprotiv, ona redovno na društvenim mrežama objavljuje fotografije i video snimke na kojima se može videti deo njene svakodnevne fitnes rutine, poručujući da i krupnije devojke naporno vežbaju. Ključ je u tome da one to ne rade zbog toga da bi smršale već zato što vole sebe i žele da budu zdrave. Tokom dana Ešli unosi dovoljnu količinu voća, povrća i drugih zdravih namirnica, ali ne plaši se da povremeno uživa u kaloričnijoj hrani poput čokolade ili makarona sa sirom.

Prema Ešli, biti seksi je u stvari stanje uma. Njen seksipil se razlikuje od vašeg isto kao što se vaš razlikuje od bilo čijeg drugog – svi smo jedinstveni i to je ono što bi trebalo da cenimo. Ona ističe da jedina poruka koju želi da pošalje jeste da ne smemo porediti sebe sa drugima, jer univerzalno  savršenstvo ne postoji. U intervjuima Ešli redovno napominje da ne voli često korišćene termine „plus-size model“ i „prava žena“. Ističe da su ovi termini suviše ograničavajuči i da smo svi mi samo žene, bez obzira na kilažu i fizički izgled. S obzirom na to da će u modnoj industriji svi koji nose veličinu preko 38 dobiti etiketu „plus-size“, navodi nas da se zapitamo koliko se nas u stvari uklapa u ovu kategoriju i da li želimo da nas svrstavaju u bilo kakve podele ovog tipa.

Voleli ih ili ne, Ešli i svim drugim nekonvencionalnim modelima, se mora odati priznanje za podsticanje različitosti. One nam poručuju da volimo sebe i prihvatimo svoje telo takvo kakvo jeste. Koju god veličinu da nosite, bićete seksi samo ako se tako i osećate.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ