ARHITEKTURA I ENTERIJER     21.06.2016.

Feng Shui za leto – lagano, veselo, praktično

Brzi, praktični saveti kako da uz minimalna ulaganja ovo leto osvežite svoj prostor, ali i imidž.

Feng shui, drevna veština uređenja prostora prema elementima prirode, predstavlja jedan od najjednostavnijih i najbržih načina da organizujete svoj prostor, ali i svoj život. Na kineskom, feng shui znači „vetar i voda“ i predstavlja holistički pristup balansiranju naše unutrašnje energije sa energijom prostora u kojem boravimo, radimo, živimo. Feng shui se bazira na principu održavanja dualizma u svim formama, od već pomenute unutrašnje i spoljašnje energije, do popularnih jin i janga, statike i dinamike, svetlosti i tame. Leto, kao doba koje simbolizuje toplota, vatra, sunce, predstavlja izuzetno jang delovanje, sa ogromnom količinom pozitivne i kreativne energije, koja ponekad, zbog svoje enormne snage, mora da se izbalansira. Prema drevnoj kineskoj školi organizacije prostora, vatra i toplota predstavlja jug u kući, koji je vezan za ugled i reputaciju. Tako da je leto pravo vreme da se fokusiramo na sebe i imidz koji nam najviše prija.

feng

  • Biljke u kući.  U prirodi i feng shui-ju, biljke i drveće potpiruju vatru, a i pomaže u smanjivanju toplote i čićenju vazduha, tako da, ako ih već nemate u dvorištu ili balkonu, kupite par i osvežite prostor u kojem boravite
  • Generalka ormara.  Leto predstavlja vreme kada menjamo inventar našeg garderobera, i takođe predstavlja idealno vreme da se prekontroliše šta ide u dobrotvorne svhre, šta ide kod naše rođake tinejdžerke, a šta ostaje.
  • Crvena, narandzasta, žuta, ali i plava.   Jarke boje, kako u izboru odeće i obuće, tako i u izboru dezena i elemenata dekoracije prostora, asociraju na leto, pozitivnu energiju, sunce i život. Naravno, kako je u feng shui-ju akcenat na balansu, plava boja, simbol vode, bi trebala da vam je pri ruci da vas rashladi.
  • Strast, emocije, avantura. Leto je pravo vreme za otkrivanje novih strasti, a i istraživanje nabujalih emocija. Prepustite se trenutku, posebno ako ste blizu vode (more, bazen, jezero, čak i tuš) i ne brinite – vremenom voda izbalansira strasti i pomogne vam da pristupite svemu hladne glave.
  • Pronađite svoj neotkriveni talenat. Kao što je već poznato, vatreni elemenat se veže za oblast naše reputacije, imidža i imena. Iskoristite leto da napokon otkrijete svoj skriveni talenat ili počnete da razvijate veštine koje godinama planirate. Provedite jedan dan sami sa sobom i zapišite/naslikajte/snimite elemente idealne verzije sebe koja želite da budete, izaberite jedan od aspekata i posvetite mu se ovo leto.

Ali pre svega, opustite se i uživajte – pozitivan stav i energija su osnove vatrenog elementa, i time ćete već značajno doprineti vašem najboljem letu do sada!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ