KULTURA     28.08.2019.

Filmski festival u Veneciji – 21 film u trci za “Zlatnog lava”!

U Veneciji danas počinje 76. po redu Međunarodni filmski festivalMostra i trajaće do 7. septembra. U tom periodu će se ukupno 21 ostvarenje boriti za “Zlatnog lava”!

“Istina” otvara festival

Ovogodišnji festival otvara film “Istina” japanskog reditelja Hirokazua Koreede. U njegovom novom ostvarenju glume Ketrin Denev, Žulijet Binoš i Itan Houk.

Jedan od najglamuroznijih i najprestižnijih događaja u Evropi i ove godine ugostiće brojne poznate ličnosti iz sveta filma, muzike i mode. Zvezde će imati priliku da  svoje glamurozne toalete prošetaju  čuvenim crvenim tepihom.

Na Mostri će biti prikazan film „Džoker“ reditelja Toda Filipsa, zatim film „Čekajući varvare“ rađen po romanu JM Koecea.

U konkurenciji za “Zlatnog lava” su i dva Netflixova filma – „The Laundromat” sa Meril Strip i Garijem Oldmanom u glavnim ulogama i „Marriage Story“ gde glume Skarlet Johanson i Adam Drajver.

Bred Pit će predstaviti naučno-fantastični film „Ada Astra“ reditelja Džejmsa Greja. Roman Polanski će biti u trci za Zlatnog lava sa filmom „J’accuse

Rok zvezda Mik Džeger predstaviće film „The Burnt Orange Heresy“ poslednjeg dana festivala.

Druge nagrade

Pored “Zlatnog lava” za najbolji film, na festivalu će biti dodeljene i  druge nagrade: “Srebrni lav” za najbolju režiju, specijalna nagrada žirija, nagrada za najbolji scenario, nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu.

Festival koji traje

Prvi Venecijanski festival održan je 1932. godine u okviru venecijanskog bijenala. Od 1934. svake godine održava se krajem avgusta i početkom septembra u “Palaco del sinema” na Lungomareu Markoni, na venecijanskom ostrvu Lido.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ