BRAK     13.03.2020.

Finansije u savremenom braku – zajedno ili odvojeno?

Život u dvoje nosi sa sobom brojne izazove, koje bi partneri trebalo zajedničkim snagama da prevazilaze, kako bi očuvali svoj odnos i bili srećni. Stvar oko koje, možda i najviše, nastaju nesuglasice i sukobi su – finansije! Kako to rešiti? Pogledajte u nastavku neke od ključnih činjenica.

finansije

Postavlja se vrlo važno pitanje – Da li u savremenom braku treba postojati zajednički budžet ili ne?

Ne morate na početku bračnog života trajno rešavati pitanje novca, već možete isprobati različite načine i videti koji je najbolji za vas!

finansije u braku

Psihoterapeuti smatraju da zajednički budžet stvara bliskost među partnerima i povezanost u porodici, jer na taj način poverenje dolazi do izražaja. Ono što može da bude predmet nesuglasica jeste odluka – na šta potrošiti novac? Ali, uz dogovor i dobru komunikaciju nema mesta svađi! Takođe, omogućava jasnu finansijsku sliku porodice i olakšava svakodnevno upravljanje novcem.

brak

Mladi bračni parovi se sve češće odlučuju za odvojene budžete, pre svega, zbog osećaja samostalnosti. Podrazumeva da zajedničke troškove plaćaju po unapred sklopljenom dogovoru, a ostatak novca zadržavaju za sebe. Ovo je dosta važnije za žene, jer im ne dozvoljava da se „uspavaju“ profesionalno i prepuste se finansijama svog supruga. Malo prostora ima za manipulaciju novcem i rasprave. Sa druge strane, autonomija u odnosu je dosta izražena, a bliskost se nalazi na nižem nivou.

finansije

Postoje 4 vrste načina kako finansijski funkcionisati u braku:

  • Zajednički budžet i donošenje zajedničkih odluka;
  • Odvojene finansije, a zajedničke troškove plaćati po unapred utvrđenim dogovoru;
  • Jedan partner zarađuje i izdržava drugog;
  • Postojanje i zajedničkog i odvojenog budžeta.

Za koji način ćete se odlučiti zavisi isključivo od vas i vašeg stava prema novcu, kao i od prioriteta! Imajte na umu da on nikako ne sme biti prepreka u vašem odnosu. Najbitnije od svega je da to ne utiče loše na vašu vezu, da ne stvara tenziju i razloge za svađu. Pronađite vaš idealan metod, a najbolji je onaj koji počiva na dogovoru – ne zaboravite to! Kompromis je nekda najbolji – moje, tvoje i naše. Jer, srž partnerskih odnosa je stavljanje zajedničkih interesa ispred individualnih.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ