VESTI     21.05.2019.

FOMO kultura – šta je to?

FOMO – eng. Fear Of Missing Out, odnosno, strah da se nešto ne propusti, dobija razmere epidemije u današnjem svetu interneta, društvenih mreža, ogromnog protoka informacija i bombardovanja novitetima. Ova skraćenica je postala toliko popularna da je 2013. uvrštena u Oksfordski rečnik.

fomo
Fomo kultura

Društvene mreže doprinose time što imamo osećaj kao da nešto propuštamo, da se na drugom mestu dešava nešto zanimljivije, da naš život nije dovoljno zanimljiv i da je „kod komšije trava zelenija“. Strah je prirodno ljudsko osećanje i mnoge kompanije pokušavaju da ga iskoriste kroz limitirane kolekcije, ponude koje kratko traju, preteranim privlačenjem pažnje o proizvodu ili događaju i to im uspeva. Koliko puta vam se desilo da ste nešto kupili, jer je sniženo i povlači se iz ponude, a realno je da vam nije bilo potrebno?

Borite se protiv ovoga, priznajte da imate problem, preuzmite svoj život i svoje odluke u svoje ruke. Osvestite da je život ono što radite svakog dana, a ono što vidite i kod drugih na društvenim mrežama su „našminkani“ najbolji momenti, nikako svakodnevnica. Razmislite da li vam je nešto zaista potrebno ili ste posegli za tim iz straha da ne propustite nešto. Neće doći odjednom, ali malim koracima prevazići ćete sve prepreke. I ne brinite, na kraju ćete imati osečaj ispunjenog života, a ne konstantne trke da se nešto ne propusti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ