TRUDNOĆA     19.06.2020.

Gojenje u trudnoći – da li je opravdano?

Gojenje u trudnoći je veoma česta pojava, ali to, na sreću trudnica, ne važi za sve. Višak kilograma ni za koga nije dobar, pa ni za trudnice. Svaka buduća majka želi samo najbolje za svoje dete, što znači da, ako čekate bebu, morate da povedete računa o kilaži. Prekomerno gojenje u trudnoći vam može doneti samo probleme!

trudnicki stomak

Gojaznost negativno utiče na trudnoću i porođaj!

Ako ste inače gojazne, zbog toga biste mogle imati problema sa začećem. U trudnoći problemi sa gojaznošću izražavaju se kroz:

  • potencijalni dijabetes;
  • anemiju, proširene vene;
  • povećanje krvnog pritiska;
  • količine masti u krvi.

Kada je reč o porođaju, može doći do komplikacija. Na primer, porođaj se mora obaviti carskim rezom, što dodatno otežava veliki stomak. Porođaj će biti teži i za majku, jer će beba biti kurpnija od prosečnih. Takođe, krvarenje nakon porođaja je učestalije, nego kod trudnica koje imaju normalnu kilažu.

Za žene koje se preterano ugoje postoji  veći rizik od prevremenog porođaja!

Gojaznost u trudnoći negativno utiče i na dete!

Nažalost,  postoji mogućnost da će i dete biti gojazno. Zato zaboravite savete poput – što je deblja trudnica, dete će biti zdravije.

trudnica drzi tegove u ruci

Dijeta i vežbanje u trudnoći?

Za vaše dete nije dobro da držite dijetu u trudnoći. To ne znači da je poželjno jesti testenine i slatkiše u neograničenim količinama. Trudnicama se preporučuje da se, pre svega, hrane zdravo i šetaju. To podrazumeva: povrće, mleko, ribu, voće, a umesto gaziranih sokova i alkohola pijte domaće sokove…

Za devet meseci, ne bi trebalo da dobijete više od 15 kilograma. Ako se brzo gojite u prvim mesecima trudnoće, to je znak da nešto nije u redu i da bi trebalo posetiti lekara!

Kada  je reč o vežbanju, istraživanja su pokazala da postoji pozitivan uticaj vežbanja na majku i bebu.  Naravno da vežbanje u ovom kontekstu ne znači mršavljenje! Važno je da se kroz fizičku aktivnost pripremite za porođaj i lakše se opravite od porođaja, ali naravno sve u dogovoru sa lekarom, ništa nemojte raditi na svoju ruku!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ