KULTURA     26.11.2020.

Haled Hoseini – Knjige koje se ne zaboravljaju!

Haled Hoseini je pisac iz Avganistana kog vole ljudi širom sveta. Njegova dela su zaista remek dela koja, kada se jednom pročitaju, nikada se ne zaboravljaju. Rođen je u Kabulu, a sada živi u Americi. Po zanimanju je lekar, mada nije želeo ni da zapostavi svoju ljubav prema pisanju. Svoj talenat i umeće smestio je u romane koji su izuzetno čitani, te se smatra jednim od najtalentovanijih pisaca današnjiceHaled Hoseini apsolutno opravdava tu svoju titulu, a ovo su njegova dela koja morate pročitati! 

Lovac na zmajeve 

Debitantski roman ovog neprikosnovenog pisca je Lovac na zmajeve. Mnogima ujedno i njegova omiljena knjiga. Roman je izdat 2003. godine, a kasnije je snimljen i istoimeni film. Junak romana je dečak Amir koji odrasta u Kabulu sa svojim ocem i drugom Hasanom. Rešen je da pobedi na takmičenju u letenju zmajeva. Međutim, iako to uspeva, uspeva i da izda svoje prijateljstvo, nakon čeka će uslediti događaji koji će ih razdvojiti. Potresna priča o životima dva dečaka, prijateljstvu i porodici. Ovaj roman nikoga nije ostavio ravnodušnim. 

Hiljadu čudesnih sunaca 

Još jedno delo koje se pamti zauvek je roman Hiljadu čudesnih sunaca. Kakav je položaj žena u Avganistanu i da li onu uopšte mogu da opstanu… Hoseini nas, na njenu svojstven način, vodi kroz priču od najranijih dana detinjstva Marijam. Opisuje sve njene traume koje je preživela i koje su je osnažile. Nju sa 15 godina šalju u Kabul da se uda za čoveka koji je stariji od nje 30 godina. Dvadeset godina kasnije tragedija pogađa Lejlu, nateravši je da nastupi svoj dom i pređe u Marijamino domaćinstvo. Istrajnost i snaga dve žene je neopisiva, to je neporecivo. 

A planine odjeknuše 

Remek delo kojim je Hoseini još jednom opravdao poverenje svojih čitaoca je i roman A planine odjeknuše. O njemu ne želimo previše da vam otkrivamo. Dovoljno je da kažemo da govori o ljubavi, o tome kako se voli i štiti onaj koji se voli, šta znači porodica i povezanost. Emocije koje izaziva ovaj roman je nešto što se retko oseti.  

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ