SAVETI     15.06.2019.

Idealna mesta za decu u Beogradu

Leto nam polako stiže, vreme je sve lepše i lepše, a samim tim nas sve mami da izađemo napolje. Beograd ima mnogo mogućnosti za dobar provod u bilo kom delu dana, ali se sada fokusiramo na idealna mesta koja biste mogli posetiti sa decom.

MUZEJ NAUKE I TEHNIKE

Na prvom mestu se svakako nalazi Muzej nauke i tehnike kao jedini muzej u Beogradu koji je svojim sadržajem prilagođen deci. Glavna postavka muzeja veoma je zanimljiva i sadrži starinske aparate i uređaje, telefone, stare radioprijemnike, ogroman globus koji deca obožavaju, orgulje i stara vozila. Dečiji deo muzeja podeljen je na dva dela – muzej igračaka i naučni deo. U naučnom delu su na interaktivan način predstavljena otkrića iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije. Nauka se na praktičan način približava malim posetiocima kroz korišćenje samih eksponata kao predmeta eksperimenata. Pa tako imamo vožnju bicikla do aktiviranja zvuka iz radioprijemnika, snopove molekula, učenje o silama teže i ravnoteže u krivoj kući, smejanje u sobi sa krivim ogledalima, nova saznanja o sopstvenoj težini na Marsu i posmatranje planeta Sunčevog sistema. Ovo je odlična zabava, naročito ako želite da provedete kvalitetno vreme sa svojim detetom. Sigurni smo da ćete ovo iskustvo hteti da ponovite i više puta!

DUNAVSKI KEJ I ŠETALIŠTA PORED REKA

Preporuka je provoditi vreme na keju kada je dan sunčan, ali ne i previše vreo. Šetnja u vreme najjačeg sunca nije poželjna, jer se baš duž dečijeg dela ne nalazi hlad. Najbolji period za šetnju su zapravo poslepodnevni sati. Što se sadržaja tiče, tu su luna park, igraonica na otvorenom, mini bandži, veštačka stena, bicikle, autići. Duž celog keja su splavovi, kafići i restorani gde možete ručati, a duž šetališta možete kupiti i kokice, kuvani i pečeni kukuruz, jesti sladoled, palačinke, pomfrit, šećernu penu.

Mirnija i opuštenija šetališta pored reka koja vas mogu manje koštati nalaze se na novobeogradskoj strani Save, na šetalištu kod ušća reke Save u Dunav kod Brankovog mosta i postoji staza na dorćolskoj strani Dunava. Svako od ovih šetališta pruža prelep pogled, sadržaje za decu, a tu su i biciklističke staze.

AKVARIJUM I TROPIKARIJUM

Javni akvarijum i tropikarijum nalazi se na Senjaku i otkriva nam vodeni svet kakav nismo imali prilike da vidimo u Beogradu. U divnom ambijentu, na površini od 400m2, možete videti pirane, ribicu Nemo, korale iz Crvenog mora, jastoge, jegulje, ribe iz Amazona i sa Havaja. Svi ćemo se složiti da deca vole vodeni svet!

ADA CIGANLIJA

Ada Ciganlija predstavlja pravo carstvo za decu – od igraonica na vodi, avantura-parka, mini golfa, bandžija, zip-lajna, do kafića sa igraonicama, peskom, toboganima, bazenom, sportskih terena. Ukoliko želite mir i tišinu, možete ih dobiti na manje posećenim mestima za kojima morate tragati, jer Ada tokom leta ume da bude prebukirana. Što se tiče hrane, sve je dostupno – brza hrana, hrana u restoranima, grickalice.

TAŠMAJDANSKI PARK

U samom centru Beograda nalazi se Tašmajdanski park, mesto za opuštanje i odmor, gde deca u samom srcu grada imaju svoju prirodnu oazu. Postoji nekoliko parkića za decu u skladu sa njihovim uzrastom – za bebe, za decu od dve do pet godina, kao i treći deo predviđen za malo starije avanturiste. U blizini parka nalaze se i Dečiji kulturni centar, Malo pozorište „Duško Radović“ i Crkva Svetog Marka.

KALEMEGDAN

Kao nezaobilazna turistička destinacija Beograda, Kalemegdan jeste tvrđava sa gradskim parkom. Za neke se najlepši pogled na Beograd pruža upravo sa platoa iznad ušća Save u Dunav, na Kalemegdanu, i to baš kod simbola grada – Pobednika. Kroz jednu od kapija ulazi se u deo tvrđavu u kojem se nalazi i Vojni muzej. U zavisnosti od uzrasta, deca na Kalamegdanu mogu provesti vreme u istraživanju tvrđave, u viteškom pohodu kroz Planetarijum, Rimski bunar, Crkvu Ružicu. Tu su i Kula Nebojša, kao i Prirodnjački muzej, zatim i topovi na otvorenom i park sa dinosaurusima, koji mami svako dete.

BEO ZOO VRT

Karakterističan je po ljubavi belih lavova – naime, mnogo mladunaca belih lavova je rođeno ovde. Loša strane je to što su životinje zatvorene u kavezima i skučenom prostoru (što mnoge ljubitelje životinja ne ostavlja ravnodušnim), mada deca na to i ne obraćaju pažnju. Imajte na umu da su pešačke staze na nekim mestima neprilagođne za kolica. Deo u kome deca najviše uživaju je bebi zoo vrt, gde su puštene mini kozice koje deca mogu slobodno maziti i hraniti travom specijalno namenjenom za njih.

KOLARAC

Kolarac svakog meseca otvara svoja vrata deci. Deca se na zanimljiv način, u konstantnoj interakciji, uče ponašanju na koncertu i osnovama muzičke kulture. Skoro sve im je dozvoljeno – da ustanu, djuskaju, tapšu, a na kraju koncerta voditelj programa ih poziva na binu da osete scenu, vide instrumente izbliza, pokušaju da sviraju ili popričaju sa muzičarima. Klasika, Diznijeva muzika, Bitlsi… samo su neki od zvukova uz koju deca na Kolarcu mogu igrati i pevušiti.

ŠETALIŠTE SAVAMALA

Da ne ulazimo u činjenicu na koji način je sagrađeno, šetalište pored Save u starom delu Beograda je najmodernije uređeno šetalište u Beogradu. Pogled je divan, a tu su i besplatni dečiji parkovi.

Gde god da se odlučite da povedete decu ovog vikenda, svakako nećete pogrešiti jer su sva mesta koja smo naveli idealna za decu svih uzrasta. Ne sumnjamo da ćete se divno provesti!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ