TELO     20.07.2020.

INTERMITTENT FASTING: Jednostavo gubljenje kilograma!

Intermittent fasting predstavlja jednostavan način gubljenja kilograma. Nije dijeta, već specifičan način ishrane. Postoji više načina kako ga možete praktikovati, u zavisnosti da li ste početnik ili ne i koliko kilograma želite da izgubite. Rezultati su neizostavni, a režim nije težak za praktikovanje. Pogledajmo koji su još razlozi zašto ljudi obožavaju intermittent fasting!

vaga za merenje telesne težine

Veoma prilagodljiv režim ishrane

Intermittent fasting odnosno povremeni post je vrlo jednostavan način ishrane koji nije tipična dijeta. Dozvoljeno je jesti šta god poželite, a ključ je u vremenu kada jedete. Od 24 sata koliko jedan dan traje, postoji određeno vreme kada smete, odnosno ne smete jesti.

Period jela određujete sami, shodno vašim navikama, mogućnostima i stilu života.

caj, knjiga i kasa

Više načina praktikovanja

Postoji više načina kako možete praktikovati ovaj način ishrane. Najpopularniji model jeste 16 prema 8. Za početnike nije loš model 14 prema 10, a postoji i ekstremni modeli poput 20 prema 4, za one koji su iskusniji u ovom procesu.

Šta ovi brojevi zapravo znače?

Kao što smo već napomenuli u toku dana određeni period smete jesti. U modelu 16 prema 8, period “gladovanja” traje 16 sati, a tokom preostalih 8 sati smete da jedete šta želite. Tokom perioda kada ne jedete smete konzumirati vodu, nezaslađene čajeve i crnu kafu bez mleka i šećera.

voce u ciniji

Naravno, ukoliko želite sjajne rezultate za kratak period poželjno je da jedete što zdraviju hranu, mnogo voća i povrća, manje slatkiša i testa i puno vode!

U slučaju da tek počinjete sa fastingom najbolje da krenete od modela 14 prema 10, gde 14 sati ne jedete, 10 sati jedete. Kasnije možete preći na model 16 prema 8 koji je u svetu najpopularniji!

vlasa vode

Čudesna autofagija

Tokom perioda “gladovanja” u organizmu se dešava proces koji se naziva autofagija. To je proces u kom ćelije reciklažom telu obezbeđuju potrebnu energiju. Tokom perioda kada se pravi pauza od hrane, podstiče se autofagija što na duže staze može imati sjajne rezultate.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ