INTERVJU     27.01.2017.

Intervju: Ljiljana Šipragić – Blog Lovily

Blog lovily.net je blog koji ćete zavoleti na prvo čitanje i rado ćete mu se vraćati, jer su najsnažnije upravo one ljubavi na prvi pogled. Ovom blogu ćete se vratiti svaki put upravo zbog kvalitetnog sazdžaja koji objedinjava korisne informacije i vizuelni identitet. Autorka bloga je večita sanjarka, optimista, čokoholičarka i kafoholičarka. Ljiljana, od milja Ljilja.

Lovily na svom blogu obrađuje različite teme, preporučuje kvalitetnu muziku i knjige, časopise i filmove. Ljiljana svakim svojim tekstom ukrašava prostor svog bloga a istovremeno svoje čitaoce informiše o zanimljivostima, znanim i manje znanim stvarima koje nas okružuju. Ovaj blog nas uči. Čitajte lovily.net da naučite. Dok ne zavirite na Ljiljanin blog ovde pročitajte intervju sa njom.

 

  1. Draga Ljiljana, ti likom i delom stojiš iza bloga lovily.net koji predstavlja oazu i riznicu lepih, pametnih i korisnih stvari. Gde pronalaziš inspiraciju za pisanje?

Nažalost, ili na sreću – jer sve što lako dobijemo dovoljno ne cenimo, ne postoji neka kutijica ili ćoše u koje zađeš i pokupiš dnevnu dozu inspiracije, motivacije i korisnih informacija. Zato postoji život, osećanja, ljudi, internet, posao, knjige, časopisi i još mnogo toga šta obeležava svaki moj dan, a iz čega izvlačim ono najbolje. Kompletno to iskustvo i sve šta proživim i doživim, saznam, čujem i osetim koncipira jednu ideju koju potom realizujem. Da li na blogu ili u nekim drugim sferama, manje je bitno.

  1. Koje su pozitivne, a koje su negativne stvari koje ti je donelo blogovanje?

Pozitivnih je daleko više, to tvrdim sa sigurnošću. Od užitka u samom radu i procesu realizacije gore pomenutih ideja do rezultata koje potom možeš videti i skoro opipati. Tu, naravno, uključujem i brojne ljude koje upoznam i sa kojima sarađujem, poput tebe ili Marka (SayCheesePhotography) koji je postao prvi saradnik Lovily bloga, pa je tako pomogao da odličnim fotografijama sve dignem na još viši nivo. Da njega nije bilo, na primer, priča o kafi na kojoj smo dugo radili i na koju sam veoma ponosna ne bi bila ni upola lepa. Osim toga, svaki komentar i svaka inspiracija koju prenesem na druge čini me izuzetno srećnom i daje mi volje da radim još više. Što se tiče negativnih stvari, ovaj put ću izneti samo jednu stavku, a to je serviranost javnosti. Predstavljaš sebe i sve segmente svoje ličnosti javno i otvoreno, a to znači da bilo ko na svetu može da te komentariše ili osuđuje. To zna biti prilično teško, ali vremenom se navikneš i naučiš da filtriraš dobre i korisne komentare od loših i besmislenih.

  1. Blog lovily.net privlači različite profile čitalaca, od ljubitelja muzike i knjiga do ljubitelja kafe. Da li je kvalitetan sadržaj bloga ono što privlači publiku da čita i prati blog?

Ja se nadam da da. Iako je sam blog šarolik, ipak sve to o čemu ja pišem karakteriše tačno određen tip ljudi, onaj koji ceni umetnost, lepotu stvaralaštva, koji vole da čitaju, da saznaju, da osete i da prate novitete. Milenijalci, mnogi bi rekli. Ako pričamo globalno, kvalitet sadržaja je veoma bitan, ali dobar blog karakteriše objedinjenost raznih segmenata, od kvaliteta sadržaja i korisnosti informacija do vizuelnog identiteta.

  1. Kome daješ prednost – blogu ili vlogu i zašto?

Mnogo teško pitanje. Reći blog bilo bi logično – jer sam i ja kreator jednog, ali sa druge strane trenutno pratim mnogo više vlogera nego blogera. Video više nije budućnost već sadašnjost. Svi više vole gledati nego čitati, iz mnoštva različitih i potpuno opravdanih razloga. Već sada verujem da će i Lovily jednog dana dobiti video-sekciju. Videćemo kada i kakvu.

  1. Koncept tvog bloga je raznolik i šaren, odiše prijateljstvom i toplinom. Zašto si se opredelila za raznolik koncept bloga i koliko smatraš iskrenost i ogoljenost pred ljudima bitnim u ovom poslu?

Želela sam da blog objedini sve ono šta ja volim i šta ujedno predstavlja mene, kao i da to bude mesto koje će svako posetiti kada želi da pronađe nešto novo, zanimljivo, korisno, pametno i inspirativno. Zato se tu nalaze i knjige i muzika i mesta, talenti, projekti, korisni saveti i štošta drugo. Svaki blog bi trebalo da bude takav – iskren i da u potpunosti oslikava ličnost koja stoji iza njega.

  1. Budući da si strastveni knjigoljubac neizostavno je da pitam da našim čitateljkama preporučiš knjigu za čitanje?

Izabrati jednu knjigu i jednu pesmu kao preporuku je nemoguće. Pogotovo meni koja neizmerno uživam u obje ove umetnosti i koja svakodnevno pronalazim nešto novo vredno pažnje. Zato ću za knjišku preporuku ovaj put reći Ivan Tokin jer je on obeležio moju 2016. godinu. Potpuno me oduševio svojim romanom «Najnormalniji čovek na svetu», ali i zbirkom priča/kolumni «Molekuli». I jedna i druga su maestralna dela, emotivna ali nimalo patetična, potpuno životna i takva da ćete nakon čitanja obraćati pažnju na sve oko sebe, a život posmatrati drugim očima.

  1. Lovily je ljubitelj muzike koja hranu uši i dušu. Tvoja muzička preporuka je…?

Ponavljam se, znam, ali u moje preporuke će uvek ići Ibrahim Maalouf na čijem koncertu u sklopu Sarajevo Jazz Festa sam bila prije nekoliko godina (o tome sam pisala ovdje). To je za mene bila potpuno nova dimenzija muzike. Kao da nisam bila u toj sali na koncertu, već negde, ni sama ne znam gde. Od tada ne mogu pronaći reči da opišem lepotu onoga šta sam čula i doživela. Zato, ako ste ljubitelji džeza, instrumentalne muzike i lepih, zavodljivih ritmova, odvojite 10-ak minuta svog vremena slušajući ovo. Na slušalice. I sa potpuno posvećenošću.

https://youtu.be/qyKf8OUCMmA

  1. Koji je tvoj recept za uspeh?

Rad, rad, rad i samo rad. Začinjen pozitivnim razmišljanjem i konkretnim ciljevima.

  1. Životni moto s kojim Lovily korača u svaki novi dan?

Ne bih rekla da imam životni moto, ali čvrsto verujem da nas oblikuju dela, da sve možemo postići radom i trudom i da je bitno kakvim se ljudima okružujemo.

  1. Šta smatraš najvećim uspehom svog bloga?

Osvajanje prvog mesta na m:tel-ovom konkursu za najboljeg blogera u BiH. Vjerujem da bi bilo pogrešno staviti bilo šta drugo ako pričamo o uspesima. Mada bih ja tu ubacila i onu manje opipljivu stavku zvanu svakodnevni rast, širenje Lovily zajednice i svaki komentar koji dobijem. To me uvek raduje, veseli i tera da radim još više.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ