INTERVJU     25.01.2017.

Intervju: Nataša Kuzmanović, blog Uncle Abadash

Beauty blog Uncle Abadash je rezultat kreativnosti i ljubavi prema fotografiji i make up-u devojke imena Nataša Kuzmanović. Nataša je po profesiji pshiholog sa arhitektonskom prošlošću. Intenzivno se bavi fotografijom i make up-om, te nastoji da u autorski blog utka svoja brojna interesovanja i saznanja. Na blogu Uncle Abadash možete pronaći članke o prirodnoj preparativnoj kozmetici koju sama koristi i bira.

Kada u harmoniji budu očekivanja i mogućnosti, motivi i motivacija, integritet i autentičnost uz ozbiljnu poslovnu etiku, tada će biti i ozbiljnog blogovanja.

Članci na blogu plene pažnju čitalaca obektivnošću, nepristrasnosću i sistematičnošću kojom Nataša pristupa svakom proizvodu prilikom pisanja članka o njemu. Članke na blogu prate fotografije proizvoda o kojima blogerka piše ali na njima se i neretko može sresti lice autorke bloga. Sa Natašom smo razgovarali o  blogovanj, kozmetici i izazovima u blogosferi,  aotkrila nam je i svoje favorite kada je o brendovima za negu kože reč.

Kada si otkrila ljubav prema blogovanju?

Pošto je blogovanje nešto što se prvo proba, pa se eventualno i ostane u toj „disciplini“, ljubav prema istom se razvijala tokom samog procesa. Počela sam iz mnoštva razloga, ali osnovno je da sam želela „prostor“ i priliku da se izrazim kroz svoja mnogobrojna interesovanja i znanja. Blog je za mene postao izvestan jednog trenutka kada sam doživela „aha“ efekat i povezala da se na taj način mogu smoostvariti gotovo kompletno – kroz znanja i informacije o kozmetici, kroz fotografiju i šminku, kroz pisanje, ma gde me to dalje odvelo. Kada sam uvidela da mi je krenulo, tada sam se i zaljubila u blogovanje.

Nije tajna da ovdašnja javnost neretko omalovažava posao blogera. Kada si otpočela sa blogovanjem da li si nailazila na nerazumevanje i osude javnosti zbog onoga čime se baviš?

Kada sam otpočela sa blogovanjem samo je jedna osoba to znala. Sve sam radila iz senke jer nisam bila sigurna da je to ono što želim i što će me ispunjavati. Vremenom, kako je sve više ljudi saznavalo čime se ja to još bavim, nailazila sam isključivo na podršku i razumevanje. Moje bliske osobe veoma cene to što radim, a za ostatak sveta ne znam (nije ni da sam zainteresovana da znam). Zapravo, samo mi se jednom desilo da sam svrstana u nekakav stereotip. Predrasude su velike, uglavnom se sreću online, češće nego offline. Ali to je sasvim razumljivo i protiv toga se mogu boriti samo tako što ću ja biti ja.

Smatraš li da ozbiljno bavljenje blogovanjem danas predstavlja perspektivno zanimanje?

Danas ne. Sutra možda. Zavisi od mnogo faktora, a najviše od blogera i toga kako on vidi sebe i ozbiljno blogovanje. Kada u harmoniji budu očekivanja i mogućnosti, motivi i motivacija, integritet i autentičnost uz ozbiljnu poslovnu etiku, tada će biti i ozbiljnog blogovanja. Kao i u svakom poslu, zar ne? Spoljašnji faktori su takođe kočnica, industrija lepote na našim prostorima generalno ima pogrešan i nerealističan stav prema blogovanju. Protiv toga je teško boriti se. Trenutno je veće pitanje da li bavljanje blogovanjem prestavlja zanimanje. O perspektivnom se još uvek ne može prčati, tu sam pesimista.

Šta smatraš najvećim uspehom svog bloga?

Najveći uspeh mog bloga je što čitaoci prepoznaju da se ne plašim da iznesem svoje autentično mišljenje, ma koliko afirmativno ili neafirmativno ono bilo. To, i dve nagrade koje je moj blog osvojio – najbolji blog u 2015. i kvalitetno predstavljanje prirodne kozmetike, obe je dodelio Metropoliten Beauty Awards.

Gde pronalaziš inspiraciju za postove?

U svom svakodnevnom životu i životu mojih prijateljica uglavnom. Takođe crpim inspiraciju i na internetu, uglavnom snebivajući se nad dezinformacijama i zabludama, ali i slušajući i čitajući neke vrlo kompetentne osobe. Volim da sam u toku i da otkrivam nove stvari, volim da razbijam mitove i da se poigravam sa trendovima sa dozom bunta.

Prema tvom mišljenju koji je najkvalitetniji brend kozmetike na domaćem trzistu?

Kao večiti ljubitelj prirode odlučujem se za Dr. Hauschku i Weledu. Na ovo teško pitanje dajem odgovor tako što zamišljam šta bih vratila u slučaju da sve nestane. Ova dva brenda, vrlo bliska po mnogo čemu, imaju odgovor na svaku želju, potrebu i problem. U mom slučaju.

Kakva je tvoja poruka za mlade beauty blogerke čiji je blog u fazi razvijanja?

Šta god da vas je motivisalo na kreiranje bloga, on je odraz vaše ličnosti. Brinite se o njemu kao o sebi, budite fine prema drugima, negujte svoju publiku i posvećujte joj se. Sve ostalo je klasičan život.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ