DIJETA     25.02.2019.

ISHRANA: Da li bi namirinice trebalo birati samo na osnovu kalorijske vrednosti?

Isto kao što je za organizam razlika da li smo, na primer, istu namirnicu pojeli ujutru ili uveče, razlika je i kog je porekla i vrste uneta energija. Kada je u pitanju redukcija telesne mase i dijeta, česte su zablude vezane za izbor namirnica, do kojih dovodi pregršt informacija u vidu tuđih iskustava.

Najčešća zabluda je vezana za to da li je važnije šta jedemo ili koliko jedemo. Kada želimo da smršamo svakako moramo smanjiti unos kalorija, ali ono što će vam svaki nutricionista i lekar reći je da postoji velika razlika da li ste pojeli bananu ili red čokolade, da li ste pojeli pomorandžu ili popili sok. Ono što je svima u glavi kada su na redukcionim dijetama je da slatka i masna hrana goji, ali činjenica koje često nismo svesni je da su nam i ugljeni hidrati i masti potrebni, jer imaju svoju svrhu i daju dobrobit čak i na dijetama. Prvenstveno ono što razlikije voće od sokova, integralne žitarice od belog brašna, iako su im kalorijske vrednosti skoro potpuno iste, su vlakna.

Vlakna imaju ogromnu ulogu u našem organizmu, jer za sebe vezuju štetne materije i izbacuju ih, a to veoma doprinosi naravno i mršavljenju.  Takođe, birajući prirodne nerafinisane sećere umesto belog, prirodne zaslađivače u vidu meda, urmine paste ili javorov sirup, himalajsku so umesto obične kuhinjske, hladno ceđena ulja, maslace i domaću mast umesto rafinisanog ulja i margarina, integralna brašna, grickalice u vidu koštunjavog i sušenog voća ili semenki činimo svom organizmu nezamenljiv benefit. Organizam koji energiju dobija iz zdrave hrane koja se lakše i brže vari, samim tim dobija vitamine, minerale, zdrave nutritijente koji mu pomažu da održi imunitet, izbaci otrove i to je svakako organizam koji će se lakše baviti fizičkom aktivnošću i lakše gubiti kilograme.

Personalni i kondicioni trener

Kontakt: jovichevich@gmail.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ