DIJETA     19.03.2019.

ISHRANA: Koje tečnosti je najbolje unositi?

Jedan od glavnih saveta vezanih za zdravu ishranu i dijete koji se može čuti ili pročitai je da bi trebalo što više unositi tečnosti. To je, naravno, pre svega kada je u pitanju redukciona dijeta, jer smo često zapravo žedni, kada nam se čini da smo gladni. Ali, da li su svi napici uvek dobar izbor ili postoje neki koje bi, ipak, trebalo da izbegavamo? Svakako da postojie, a koji su?

  1. GAZIRANI NAPICI

Upravo oni su prvi na listi štetnih napitaka, posebno ako su dodatno i energetski, jer je to kombinacija sastojaka koja je poguban za vaše zdravlje. Što se tiče kalorija, bolje je da, umesto čaše gaziranog soka, izaberete i kaloričniju, ali zdraviju užinu.

2. NEGAZIRANI (VEŠTAČKI) SOKOVI

Sokovi koji nisu gazirani su odmah ispod na listi, osim ukoliko nisu ceđeno voće, jer sadrže dosta šećera. O šećeru u ceđenim sokovima, iako prirodnom, smo govorili ranije, ali mnoge vrste voća sadrže i izuzetno korisne sastojke koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju opšte stanje organizma.

3. KOFEINSKI NAPICI (prekmerne količine)

Sa kofeinom ne bi trebalo preterivati , jer iako je energetska vrednost kafe i čajeva neznatna, pa čak i sa mlekom i kafom, i iako utiču pozitivno na osećaj gladi, deliji kao diuretici, velike količine kofeinskih napitaka mogu biti kontrprotuktivne

4. ALKOHOLNA PIĆA

Što se tiče alkoholnih pića, suviše je govoriti da ih ne bi trebalo konzumirati, sa izuzetkom čaše crvenog vina dnevno koja ubrzava varenje i doprinosi imunitetu.

Da zaključimo, idealan izbor tečnosti bi bila voda i to, najbolje, alkalna.

Pored nje su preporučljivi i:

  • čajevi
  • zdravi smutiji i šejkovi od voća i povrća (koji mogu, čak, menjati i obrok)
  • napici od voća i povrća koji sadže više vode, a manje skroba, kao što su: citrusi, ananas, lubenica, krastavac, paradajz.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ