DIJETA     27.12.2018.

ISHRANA: Oporavak od praznične trpeze

    Velika većina nas laže sebe da ove godine neće dozvoliti da se za vreme slava i Bozićnih praznika ugoji i da će uspeti da odoli svemu što ga čeka na trpezi u kući, u gostima, na proslavama i na žurkama. I u slučaju da redovno vežbate i hranite se zdravo, kao i u slučaju kada ne vodite previše računa o ishrani i niste na dijeti, jer nemate problem sa linijom, ovaj period godine je izazov po pitanju unosa “teške” hrane, slatkiša i alkoholnih pića.

ČAROBNO DEJSTVO LIMUNADE

    Ono što možemo, ako ne možemo da odolimo ukusnoj kaloričnoj hrani u velikim količinama, je da unosimo u organizam namirnice koje će napraviti balans, ubrzati metabolizam i detoksikovati nas. Inače, telo se konstantno oslobađa toksina na razne načine, što znači da se pod detoksikacijom ne podrazumevaju samo rigorozni režimi pijenja jedino limunade sedam dana. Naravno, limunada je svakako nezaobilazna i veliki je pomoćnik kada je u pitanju  prejedanje, a i mamurluk. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti, misleći da ćete lakše rešiti nelagodu kada se prejedete, je uzimanje gaziranih pića. Tako  samo unosite dodatne kalorije i usporavate varenje.

    Limunadi mozete dodati tabletu aktivnog uglja ili kasičicu sode bikarbone, koja će pojačati efekat lakšeg varenja i pomoći ce vam, ukoliko osećate nadutost.

    Još jedna  izuzetno zdrava varijanta limunade, koja oslobađa od toksina, je sa dodatim svežim iseckanim peršunom.

NEZAOBILAZNI ZELENI ČAJ

     Drugi neizostavni napitak je zeleni čaj, bilo topao, hladan ili u kombinaciji sa ceđenim citrusima. On  je jako bogat antioksidansima i  ublažava nadutost, takođe.

ŠOLJICA KAFE

    Ukoliko vam je potrebna veća doza kofeina, kafa je potpuno u redu izbor, a za odličan diuretski efekat dodajte joj cimeta.

SURUTKA

    Možda vam ne zvuči kao nešto što bi prijalo posle lude noći, ali telo će vam biti zahvalno na časi surutke, a vi ćete biti iznenađeni brzinom oporavka.

  Naravno, bilo bi dobro da pijenje ovih napitaka bude svakodnevnica. Ovde smo pričali o napicima, a ne o jelima, jer ipak će vam hrana u tečnom obliku najbrže i najbolje pomoći da se osećate lakše. Savet je da se u danima kada ne izlazite ili nemate zakazano druženje, koje podrazumeva gozbu, odlučite za tečnosti, smutije, šejkove od svežeg voća i povrća, da biste odmorili telo i organizam.

KONTAKT: jovichevich@gmail.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ