DIJETA     11.02.2019.

ISHRANA: Šta je bazalni metabolizam i kalorijski deficit?

Bazalni metabolizam se definiše kao minimalni dnevni utrošak energije za odvijanje osnovnih vitalnih funkcija organizma, pri čemu se podrazumeva da ste ceo  dan u ležećem položaju i ne obavljate nikakvu fizičku aktivnost. Na bazalni metabolizam utiču različiti faktori kao sto su: pol (muškarci imaju viši bazalni metabolizam nego žene), godine (mlađe osobe i trudnice imaju viši bazalni metabolizam od starijih), visina (više osobe imaju viši bazalni metabolizam od nižih), telesna masa (teže osobe imaju viši bazalni metabolizam od lakših)…Kada se kaže viši bazalni metabolizam misli se na veće dnevne energetske potrebe.

Postoji nekoliko formula za izračunavanje bazalnog metabolizma (kalkulatore možete pronaći i na internetu) u koje je potrebno da unesete podatke vezane za pol, starost, visinu, težinu.

A jedan od primera je:

Haris-Benediktova formula (Roza i Šicgal) iz 1984. godine, koja se i danas često koristi :

  • Muškarci: BMR = 88.362 + (13.397 x težina u kg) + (4.799 x visina u cm) – (5.677 x broj godina)
  • Žene: BMR = 447.593 + (9.247 x težina u kg) + (3.098 x visina u cm) – (4.330 x broj godina)

Bazalni metabolizam iznosi oko 60% vašeg ukupnog dnevnog unosa kalorija.

Ukoliko želite da smanjite svoju telesnu masu potrebno je da na dnevnom nivou napravite kalorijski deficit, što se postiže smanjenim unosom kalorija u odnosu na vaše ukupne dnevne potrebe i dodatnim gubitkom potrošnjom energije na treningu. Ako, pak, želite da povećate svoju mišićnu masu, onda je potrebno, uz jak i kvalitetan  trening, da imate i pojačan unos, pre svega proteina, zdravih masti i naravno uopšte zdrave hrane.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ