GASTRO     14.01.2019.

ISHRANA: Zašto je doručak odmah nakon ustajanja bitan?

Koliko puta ste čuli da je bitno u koje vreme jedete svoj prvi obrok i da bi to trebalo da bude u prvih sat vremena od kada ste se probudili? Ovo je apsolutna istina i zaista najbolja navika koju možete da usvojite. Da bi se metabolizam „probudio“  i što bolje radio u toku dana, potrebno je da što pre počne da radi, tj. da što pre unesete hranu. Ukoliko preskočite vreme u koje je on „najspremniji“ i satima ne unosite hranu, usporićete ga za ceo dan i koliko god se trudili da birate zdrave, dijetalne namirnice, one koje ubrzavaju metabolizam, posledice preskočenog ranog doručka ne možete anulirati.

Nije toliko važno da li se radi o 6h ili 9h ujutru, to zavisi od vašeg dnevnog ritma, ali je važno da bude ubrzo nakon ustajanja i ako je moguće svaki dan u približno isto vreme, jer tako dodatno ubrzavate metabolizam. Stručnjaci su podeljeni oko toga kako bi doručak trebao da izgleda i da li bi trebalo da to bude najkaloričniji ili ne tako obilan, već da se brzo vari i daje energiju.

To zapravo i jeste individualno. Zavisi od toga da li, na primer, vežbate ujutru ( ako vežbate ujutru, doručak vam mora biti najmanje 1, 5h pre početka treninga), koliko imate vremena za doručak, da li vam prija šejk, a teški obroci vas usporavaju ili brzo ogladnite od nečeg laganog poput ovsene kaše. Najbitnije od svega je da osluškujete svoj organizam i naptavite takav izbor jutarnjeg obroka koji će vama najviše prijati. Samo, potrudite se da doručkujete uvek u približno isto vreme i to da bude ubrzo nakon ustajanja.

Personalni i kondicioni trener
kontakt:
jovichevich@gmail.com
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ