DIJETA     18.01.2017.

Isključite iz ishrane BELI HLEB i očekujte ovih PET STVARI

Većina ljudi zna da konzumiranje belog hleba i nije tako dobro i da jedan od najbržih i najlakših načina da poboljšamo naše zdravlja podazumeva da jednostavno isključimo ovu namirnicu iz ishrane, ili da pripazimo na količinu hleba koju unosimo u organizam.

Hleb sadrži veliku količinu ugljenih hidrata, pa ukoliko ga konzumirate previše to će se loše odraziti na vaš organizam. Naravno, telu je potrebna određena doza ugljenih hidrata, ali njihovo preterano unošenje nije dobro.

Evo pet razloga zbog kojih treba da potpuno isključite iz ishrane beli hleb:

  1. Izgubićete kilograme

Konzumiranjem velike količine hleba unosite dosta kalorija i verovatno ćete dobiti višak kilograma. Ukoliko izbacite hleb iz ishrane, izgubićete višak kilograma uzrokovan zadržavanjem vode u organizmu. Hleb je bogat ugljenim hidratima a svaki gram ugljenih hidrata apsorbuje tri do četiri puta više vode.

  1. Bićete puni energije

Imaćete više energije i manje tegoba sa varenjem. Namirnice koje sadrže vlakna su važne za normalan rad creva i probave, što nije slučaj kada je beli hleb u pitanju. Probava će se normalizovati kada izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu upotrebu uvedete cele žitarice.

  1. Nećete imati česte napade gladi

Ukoliko izbacite hleb iz svakodnevne ishrane zaboravićete na glad, manja količina hleba smanjuje apetit. U belom hlebu postoje velike količine prerađenih ugljenih hidrata koji uzrokuju rast šećera u krvi, što zatim dovodi do toga da osećate glad.

  1. Očistićete organizam

Treba izbegavati hleb napravljen od belog brašna, a jedna od zdravih alternativa  jeste – heljdino brašno. Hleb od heljde danas je sve češće tražena namirnica zbog jedne veoma važne činjenice – ne sadrži gluten! Nutricionisti su klasifikovali ovu namirnicu među najzdravije na svetu, zbog brojnih zdravstvenih koristi za ljudski organizam.
Hleb od heljde se preporučuje sportistima, ali i osobama koje boluju od dijabetesa.

  1. Bićete zdraviji

Konzumiranje prevelike količine hleba dovodi i do određenih zdravstvenih problema kao što su šećerne bolesti, visok krvni pritisak i srčane bolesti. Obimno konzumiranje belog hleba negativno utiče na raspoloženje, izaziva umor i uzrokuje depresiju.

Najbolji izbor su: hleb od crnog zrna, kukuruzni hleb, hleb sa mekinjama, hleb i peciva od celih žitarica ili domaći hleb.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ