LICE     27.05.2020.

ISKUSTVA: Dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva?

Neretko se dešava da žene ne mogu da se odluče šta je za njih bolje – dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva. Naravno da postoje prednosti i mane i jednih i drugih. Ali, možda će vam izbor biti olakšan nakon što pročitate iskustvo naše sagovornice!

devojka sa naocarima koja se smeje

Naočare sam nosila od svoje četvrte do trinaeste godine, onda sam prešla na sočiva. I naočare i sočiva imaju svoje prednosti i mane. Meni sočiva mnogo više odgovaraju i ne bih se vraćala na naočare, ali svako naravno treba da izabere ono što je njemu najbolje, ističe naša sagovornica na samom početku razgovora.

Preglednost kao glavna prednost sočiva

Osobe koje nose naočare upoznate su sa problemom ograničenosti perifernog vida zbog samog okvira. Kod sočiva se to ne dešava.

Sočiva imaju prednost zato što prijanjaju direktno na rožnjaču i vidi se sve, ne postoji deo prostora koji se ne vidi. Sa naočarima to nije slučaj”, naglašava naša sagovornica.

kontaktna sociva

MANE SOČIVA

Kada su mane sočiva u pitanju ističe samo jednu.

Najveća mana sočiva i ono što mnogima najviše smeta jeste kada vam upadne prašina u oko, jer to baš boli. Ali nije previše strašno, brzo prođe.

I smatra da je potrebno samo malo vremena da se naviknete na nošenje sočiva.

Nepraktičnost naočara

Kako govori, naočare su joj bile nepraktične, žuljale su je i smetale joj.

Kada god ih skinem, ostajali su mi crveni tragovi na nosu. Kada god bi pala kiša, ništa ne bih videla, ili kada uđem spolja u toplu prostoriju, odmah se stakla zamagle. To mi je jako smetalo.

dioptrijske naocare

PREDNOST NAOČARA

Prednost naočara je što jednom potrošite novac za njih i ne zahtevaju prevelika ulaganja.

Sočiva morate češće da menjate i da stalno kupujete rastvor za njih. Još jedna od prednosti naočara jeste što možete da ih stavite i skinete kad god hoćete, jednostavne su za upotrebu i održavanje.

Ono što je najvažnije jesu redovni pregledi kod oftamologa kako biste zaštitili svoj vid! Pomozite svojim očima i sačuvajte njihovo zdravlje!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ