MAMA     19.03.2020.

ISKUSTVO: Kako je biti mlada mama?

Majke obično kažu da  je život neuporedivo ispunjeniji i lepši kada dobijete bebu. Teško je opisati osećaj kada vam u ruke stave dete. Zato  prenosimo iskustva jedne mlade mameSare Jovanović! Ona je dobila najvažniju životnu ulogu u 21. godini.

Sara i Vasilije

Neplanirana trudnoća

Jedan od najtežih trenutaka mladih mama je da informaciju o trudnoći saopšte roditeljima. Tada se mešaju osećanja uzbuđenosti, sreće ali i straha.

Verujem da su na početku moji roditelji bili razočarani u mene. Nije im bilo svejedno, želeli su da prvo završim fakultet, a tek onda da se ostvarim kao majka. Kada sam prvi put videla moju bebu, plakala sam. Tog dana sve je ostalo po strani. Rodio se Vasilije, a moji roditelji su zaboravili potencijalni osećaj razočaranosti.  Sada kada imam bebu, majka mi nikada  nije bila potrebnija, zovem je kad god sam u nedoumici, kaže mama Sara Jovanović.

Slatke muke

Sara dodaje da se trudnoća desila neplanirano, ali je godinama u vezi sa svojim, sada već suprugom, tako da su tu vest primili sa oduševljenjem. Naglašava da je želela da postane mlada mama, zbog čega se u trudnoći osećala srećno i zadovoljno.

Ne žalim za noćnim provodom, ni pre trudnoće nisam često izlazila u klubove. Sada vreme provodim još lepše. Ni umor mi ne pada teško kada mi se beba nasmeje!

Biti majka je  prelepo iskustvo, tako kažu. U prilog tome ne ide činjenica da iz bolnice izlazimo kao pregažene, tamnih podočnjaka i kao da se nismo ni porodile, sa nekoliko kilograma viška. Zato bi trebalo da imamo saosećanja prema svim strahovima ,,tek rođenih mama“. Sa druge strane, uz sve te strahove, mame ne bi trebalo da se zapuste, jer će se, pre svega, one lepše osećati, a samim ti i njihova beba.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ