TRUDNOĆA     20.04.2020.

ISKUSTVO: Priprema za porođaj

Devet meseci čekanja. Stomak raste, a uporedno sa njim i strah. Mame ne mogu adekvatno da  opišu ,,prvi susret“ sa  bebom, zato se nećemo truditi da vam taj osećaj prepričamo.  Za dolazak bebe piprema traje tokom cele trudnoćeAli, da li ćemo ikada biti stopostotno spremne za porođaj?

Psihička priprema je individualna. Ipak, priprema za porodilište slična je kod većine budućih mama,  zato delimo sa vama iskustvo Bise Milošević (27).

Kada idete u nepoznato (porodilište), ne možete ni da znate šta je sve potrebno. Pripremila sam dokumentaciju, spavaćicu, kozmetiku, ali i grickalice. To je najosnovnije, a stvari za bebu nisu potrebne dok ne krenete kući. Ovo nam je prva beba, zato smo se informisali na forumima šta bi trebalo kupiti. Pre porođaja  pripremili smo sve, kako ne bismo nešto zaboravili u žurbi koja sledi nakon izlaska iz porodilišta. Kupili smo od nosiljke, pa do kreme, kaže Bisa.

Ona dodaje da je važno pravilno disanje i dogovor sa doktorom, ali ipak  za dolazak  prve bebe nikada niste u potpunosti pripremljeni.

Trudila sam se da ne mislim često o porođaju. Naravno da sam se plašila, ali sam sa druge strane bila nestrpljiva da ga što pre upoznam.  Nikada nismo pripremljeni za to dok ne dođe taj trenutak, ali tada je samo na umu da beba bude zdrava. Kada  porođaj krene, najbitniji su naponi i disanje, koje bi trebalo ispoštovati. Teško je da ne paničite u tim trenucima, zato se fokusirajte na ravnomerno disanje.

Žudnja za nekom vrstom hrane u trudnoći česta je pojava. Stručnjaci kažu da su za to krivi hormoni ili emotivni razlog.

Ja sam celu trudnoću jela i to noću, tada sam imala najveću potrebu za hranom. Najčešće sam pila sokove i jela slatkiše. Nisam previše pazila na ishranu, ali sam se trudila da šetam i unosim tečnost.

Da li se vaše pripreme po nečemu razlikuju, buduće mame? Ako je odgovor potvrdan, obavezno podelite to sa nama u komentaru, kako bi sve trudnice mogle da pročitaju. Možda će im baš vaš savet veoma značiti!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ